Beernemse kunstenaar stapt in duurzaam bouwproject: “Zelfvoorzienend leven is ons doel”

Rik en Vera Beuselinck voor hun woning in aanbouw. (foto AVH)
Redactie KW

Sinds jaar en dag staat Rik Beuselinck (62) bekend als de kunstenaar die aan de slag gaat met metalen. Een aantal maanden geleden kondigde hij zijn pensioen aan om samen met vrouw Vera (59) aan een groot duurzaam bouwproject te beginnen.

We treffen Rik en zijn vrouw Vera achter hun woning in de Akkerstraat aan de ‘bouwput’. De omtrek van wat hun nieuw huis moet worden, is al uitgegraven. Maar voor de opbouw kan starten, moeten nog heel wat zaken gebeuren. “Ons huis werd gebouwd rond 1830 en is aan zeer grote renovatie toe. Na grondige analyse hebben wij het besluit genomen om het huis niet meer te renoveren. We bouwen een nieuwe woning en doen alles met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, dat gaat tot in de kleinste details”, vertelt Beuselinck.

’s Namiddags graaft hij een sleuf van bijna twee meter diep waarin een (luchtbuis) aardwarmtewisselaar moet komen. “Op die diepte is er een constante temperatuur van 12 graden. Die loopt van buiten naar binnen, waardoor koude lucht in de winter al flink wordt opgewarmd. In de zomer zorgt de buis er dan weer voor dat warme lucht afkoelt tot een aangename temperatuur. Op die manier moeten we minder verwarmen en niet werken met airco’s en dergelijke.”

Vier jaar geleden startte het koppel met de voorbereidingen van het project. “Van plannen tot vergunningen en bijsturingen, het is een hele boterham. Zelfvoorzienend leven, dat is ons uiteindelijke hoofddoel. We beginnen daarvoor met de bouw van onze woning, maar kijken ook al verder. Wij hopen nog ruim twintig jaar leven, maar dit huis kan zelfs al voor de volgende generatie van pas komen”, klinkt het.

Het koppel liet zich voor de bouw van hun woning adviseren door studiebureau Acasus, dat focust op duurzaam bouwen. “Bovendien wordt ons huis opgetrokken uit kalkhennepblokken. Dat materiaal wordt gemaakt uit de resten van hennepplanten en is van een thermische buffer, geluids- en vochtisolerend, niet ontvlambaar en stockeert grote hoeveelheden CO2. Aan de binnenkant willen we de muren isoleren met kurk en bepleisteren met leem en de vloer isoleren we met gemalen natuurlijk kurk”, legt Beuselinck uit. De kurk willen we zelf verzamelen en op die manier de burger mee betrekken in het verhaal van circulair bouwen.”

Woning is te bezoeken

Uiteindelijk hoopt het koppel met de woning anderen te inspireren. “We proberen ecologisch te denken en onze voetafdruk te verkleinen. Het is de bedoeling om alles zelf te doen, van begin tot eind. Over vijf jaar hopen we dat het totaalproject klaar is. Op geregelde tijdstippen willen we onze woning openstellen, ook tijdens het bouwproces. We krijgen vaak te horen dat we met ons project het verschil niet echt kunnen maken en dat dit een druppel op een hete plaat is. Maar vele druppels koelen de plaat ook af”, besluit Beuselinck.

Geïnteresseerden kunnen het volledig project volgen via de blog www.toeronzent.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier