Ben Weyts: ‘Dringend inspectie in slachthuis Torhout nodig’

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil dit najaar nog een nieuw controleteam op de voet brengen die verrassingsinspecties zal doen. © Belga/Animal Rights
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dringt in een eerste reactie op de nieuwe beelden van Animal Rights uit een Torhouts slachthuis op een ‘dringende en noodzakelijke’ inspectie. Vanaf dit najaar komt er bovendien een extra controleteam die verrassingsinspecties zullen uitvoeren.

Dinsdagochtend maakte dierenrechtenorganisatie Animal Rights opnieuw beelden uit een West-Vlaams slachthuis openbaar. Na Tielt en Izegem toont Animal Rights nu slachthuis Van Hoornweder in Torhout. In de video, met beelden die dateren uit 2019, is te zien hoe varkens zwaar lijden, van aan de vrachtwagen tot het moment dat sommige dieren leven verdrinken in het broeibad.

Els Van Campenhout, campagnecoördinator bij Animal Rights, stelt dan ook dat er iets structureels mis in de slachthuizen. “De directie én medewerkers lijken volstrekt ongevoelig voor het lijden van de dieren. Maar ook de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op slachthuizen lijken hun werk niet te doen.”

Extra controleteam

Net aan dat laatste wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dringend iets veranderen. “Deze nieuwe beelden illustreren dat het huidige controlesysteem tekort schiet”, aldus de minister. “Er is in elk slachthuis permanent een zogenaamde dierenarts met opdracht aanwezig om toezicht te houden, maar dit volstaat duidelijk niet om wantoestanden te vermijden. Daarom komt er vanaf dit najaar een extra controleteam die dag en nacht verrassingsinpecties zullen uitvoeren, specifiek toegespitst op dierenwelzijn.”

Vandaag zijn de controles van de inspecteurs beperkt tot de meest urgente taken, te meer omdat uit Nederland en Duitsland blijkt dat slachthuizen een broeihaard kunnen zijn voor het coronavirus. “Maar een grondige inspectie in dit slachthuis in Torhout lijkt mij echter wel uiterst opportuun, dringend én noodzakelijk“, besluit de minister.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten