Vierde generatie aan het roer: Julie en Kaat volgen ouders op bij Uitvaartcentrum Feryn in Lichtervelde

De twee dochters en schoonzoons treden in de voetsporen van hun (schoon)ouders. V.l.n.r.: Vincent De Laere, Julie Feryn, Sabine Van Haute, Bart Feryn, Jan Ostyn en Kaatje Feryn. © Kurt
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

Bij het bekende uitvaartcentrum Feryn in Lichtervelde heeft de vierde generatie het roer overgenomen. Bart Feryn en zijn echtgenote Sabine Van Haute waren sinds 1991 de gezichten van het uitvaartcentrum, nu is het aan dochters Julie en Kaat.

Nu Bart (64) en Sabine (63) na 33 jaar met pensioen zijn, zijn het dochters Julie (30) en Kaat (34), die samen met echtgenoten Vincent Delaere (29) en Jan Ostyn (36) het familiebedrijf verderzetten. “Je rolt er beetje per beetje in”, vertelt Julie. “Ik studeerde af in de richting hotelmanagement en werkte voordien als hotelreceptioniste. Als ik een late shift had, hielp ik in de voormiddag mee in de aula. Na een tijdje moet je een keuze maken.” Kaat deed een opleiding medical management assistant en werkte een tijdje in AZ Delta. “Mijn ouders namen in 2006 een zaak in Hooglede over, op den duur werd dat voor hen een beetje te veel, en zo zijn we fulltime beginnen meewerken.”

Achter de schermen

Uitvaartcentrum Feryn begon in 1936 met Theo Delaere en Margriet Roose met het vervoer van overledenen met paard en lijkkoets. In 1972 werd het overgenomen door hun dochter Denise Delaere en Antoon Feryn, later door zoon Bart. “Onze ouders wonen hierboven”, vertelt Julie, “en wij hielpen als kinderen mee achter de schermen.”

“Rouwprentjes of rouwbrieven plooien”, vult Kaat aan, “of meegaan naar het ziekenhuis, naar het crematorium. Geleidelijk aan werd dat uitgebreid, bijvoorbeeld naar meehelpen met de administratie.”

“Soms hebben we wel eens een discussie, maar we hebben alle vier dezelfde visie en mening. Het werk wordt onder elkaar verdeeld, iedereen heeft zijn eigen taken, maar we helpen elkaar daarbij. Julie doet vooral het opbaren en ook het drukwerk”, zegt Kaat.

Rouwkaartjes

“Er is nu meer werk aan de rouwkaartjes dan vroeger”, vertelt Julie. “Ze zijn veel persoonlijker geworden. Mensen kiezen meer en meer voor een eigen ontwerp, andere vormen of formaten. Kaat en Vincent doen vooral de regeling met de familie, Vincent doet de ceremoniën in de kerk en Jan de auladiensten. Het is een dankbare job waarbij je veel kan betekenen voor de families van de overledene. We helpen de mensen doorheen een moeilijke periode en je ziet de dankbaarheid bij hen. Elke dag is ook anders. Je weet nooit wat er binnen een half uur zal gebeuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier