Uniek in België: een veganistisch wijnhuis in Ruddervoorde

Marleen Colpaert en Jan Declercq leven volledig veganistisch. (foto LS)
Marleen Colpaert en Jan Declercq leven volledig veganistisch. (foto LS)
Redactie KW

Biobron is een wijnhuis in Ruddervoorde dat louter veganistische wijn verkoopt, een uitzonderlijk gegeven in België. Ondanks de beperkende maatregelen voor de feestdagen, merkten Jan Declercq (63) en Marleen Colpaert (60) dat hun zaak bloeit als nooit te voren. Ook werden ze genomineerd voor de Belgian Vegan Award.

“Er is veel niet mogelijk, zoals samenkomen met de hele familie of met vrienden, maar een glas wijn drinken kan natuurlijk ook binnen je bubbel”, klinken ze tevreden. “Onze onderneming is heeft nooit zo goed gedraaid als nu. We konden twee beurzen doen in september in Genk en in Brussel, daar was er heel veel interesse, we hadden zelf geen tijd om te eten of te drinken”, lacht Marleen. “Veganistische beurzen worden steeds meer georganiseerd en wij geloven in die toekomstvisie. Zelf eten en leven we volledig veganistisch, dus zonder dierlijke producten in onze voeding, noch in onze kledij. We kijken er heel nauw op toe om dit na te leven en we voelen ons enorm gezond. Door te letten op onze voeding, staan we heel bewust stil bij wat ons lichaam nodig heeft. De verandering begon nadat onze zoon Bram een jaar in Australië ging wonen. Hij ondervond daar een heel ander eetpatroon en zette ons aan tot nadenken, toen hij terugkwam, aten wij ook al veganistisch.”

Geen suiker toegevoegd

Het verhaal van Biobron begint in 2005, toen al verkocht het koppel biologische producten en al snel werd dit een specialisatie in wijn. “We gingen op reis om de wijnwereld te verkennen. Als wijnhuis hebben wij geen eigen wijngaard, maar we verkopen flessen van wijnboeren, voornamelijk uit Frankrijk, Spanje en Italië. We doen onderzoek naar de allerbeste en prijzen deze aan. De topprioriteit bij ons is daarbij ook dat de wijnen de nodige labels hebben om veganistisch te zijn”, aldus Jan. “We bezochten in het begin twee biodynamische wijnboeren en ontdekten dat zij zonder toegevoegde suiker werkten, het werd ons duidelijk dat er nieuwe mogelijkheden waren om tot een meer natuurlijk product te komen. Bij ons weten zijn we tot vandaag het enige wijnhuis in België dat alleen maar veganistische wijnen aanbiedt.”

“In niet-veganistische wijn wordt eiwit gebruikt om de vruchten aan elkaar te laten kleven, dit om het proces te versnellen en meer winst maken. Maar er is ook een natuurlijke manier om dit te laten gebeuren, en dat is waar wij achter staan en wat we naar een breder publiek brengen. Sinds we geen dierlijke producten meer consumeren, zijn we nooit meer ziek”, vertelt Marleen.

Streng certificaat

Er is een streng lastenboek om van biologische wijn te mogen spreken, de procedure moet volledig volgens de regels gevolgd worden, tot in het glas. “Het is heel moeilijk om een certificaat van biowijn te verkrijgen. Daarom zie je soms in de warenhuizen etiketten met ‘biowijn in wording’. Zelf zijn we ook heel selectief bij het kiezen van onze producenten. Zo wordt alles bij onze wijnboeren met de hand geplukt. Ook hebben ze een carbon-neutraal certificaat. We trekken die visie door in het totaalpakket: de kurk is recycleerbaar, alsook het etiket en het glas van de fles zelf.”

Via Biobron zijn witte, rosé, rode wijn en schuimwijnen te vinden. “Het is voor sommigen wennen aan die natuurlijke smaken zonder zoveel suiker, maar wanneer we vragen naar de voorkeur na het proeven, dan verkiest bijna iedereen de veganistische wijn.”

(Lise Surmont)

>> Wijn bestellen kan via: https://biobron.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier