Slotenfabriek Assa Abloy viert honderdjarig bestaan: “Onze werknemers zijn de kern van ons succes”

repro © Isabelle Vanhassel
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Dit jaar viert de gerenommeerde slotenfabriek Assa Abloy in Nieuwpoort haar honderdjarige bestaan. Het ‘slotfabriekje’ heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

De band met de lokale bevolking is altijd hecht gebleven. “Onze mensen zijn de kern van ons succes”, klinkt het bij de directie. “Dit jaar vieren we niet alleen het honderdjarige bestaan van Litto, maar ook het dertigjarige jubileum van Assa Abloy, een internationaal erkende leider in de sector.”

Nieuwpoort is van oudsher een typische vissersstad die zich dankzij zijn badplaats en jachthavens steeds verder ontwikkelt. Grote industrie is er nauwelijks te vinden. Een van de belangrijkste bedrijven is de slotenfabriek, oorspronkelijk bekend als Litto, die al honderd jaar werk biedt aan vele Nieuwpoortenaars. Misschien gebruikt u dagelijks sleutels in sloten uit Nieuwpoort, zonder dat u het weet.

Innovatie en groei

De fabriek is sinds 1997 onderdeel van de gerenommeerde Assa Abloy-groep. Het bedrijf heeft honderd jaar ervaring in het ontwerpen, produceren en leveren van hoogwaardige cilinders, deursloten en paniekopeners. De oprichting kwam tot stand dankzij de bekende Nieuwpoortse familie Braet, die vandaag nog steeds bekend is om haar aannemersbedrijf met dezelfde naam. De fabriek, gelegen langs de Canadalaan net buiten het stadscentrum, werd officieel opgericht op 24 april 1924 onder de naam Ferronnerie et Fonderie du Littoral. Het idee om de fabriek te starten kwam van Louis Symoens, Léon Nachez en Maurice Braet.

Louis Symoens, een ijzerwarenhandelaar, had in Duitsland gezien dat er in de slotenindustrie veel potentieel zat. Met deze fabriek wilden de oprichters niet alleen de ontvolking van het verwoeste Nieuwpoort tegengaan, waar weinig industrie was, maar ook een succes maken van hun onderneming, aangezien België nog geen slotenfabriek had. Omdat er in België weinig kennis was over slotenproductie werd de Duitse technicus Rudolph Bürgener, die krijgsgevangene was geweest in Frankrijk en goed Frans sprak, aangesteld als hoofd van de productie.

Er werd gestart met de productie van meubelsloten. In de beginjaren bood Litto werk aan dertig mensen, maar dit aantal groeide snel naarmate het productaanbod zich uitbreidde met deursloten, grendels en krukschuiven. Tegen de jaren 50 had het bedrijf 150 werknemers in dienst en produceerde het naast meubelsloten ook cilindersloten.

De jaren 60 en 70 stonden in het teken van specialisatie en technologische vooruitgang. Onder leiding van ingenieur Jean Mourisse, die in 1962 bij Litto kwam werken, onderging de fabriek een algehele renovatie en modernisatie. Litto begon zich te richten op hoogwaardige veiligheidsproducten en investeerde voortdurend in nieuwe machines en technologieën. Dit leidde tot internationale projecten en contracten, waaronder succesvolle samenwerkingen in landen als Algerije, Sri Lanka, Libië, Jordanië en Tunesië. In 1982 werd Litto International opgericht, wat de wereldwijde aanwezigheid van het bedrijf verder versterkte.

De overname

De jaren 90 betekenden een keerpunt voor Litto. In een periode van fusies en overnames werd Litto eerst overgenomen door de Franse holding Poliet en zes jaar later door het Scandinavische concern Assa Abloy, Sinds 1997 maakt Litto deel uit van de Zweeds-Finse Assa Abloy-groep, de wereldmarktleider in de slotenindustrie.

“Trots dat ons productie- centrum nog steeds hier gevestigd is”

In juni 2006 stond Litto voor een crisis toen de directie twintig procent besparingen op de loonkosten wilde doorvoeren door een deel van de productie naar Tsjechië en Roemenië te verhuizen. Ondanks de internationale uitbreidingen blijft de band met de lokale gemeenschap in Nieuwpoort sterk. “Litto is altijd een begrip geweest in Nieuwpoort”, zegt Thom van Opstael, Operations Manager Benelux. “We zijn trots dat ons productiecentrum nog steeds hier gevestigd is en we zijn dankbaar voor de steun van de lokale bevolking.”

Vandaag werken meer dan honderd mensen bij Assa Abloy Nieuwpoort, waar jaarlijks miljoenen sloten en veiligheidsproducten worden geproduceerd. “Sinds de overname heeft Litto kunnen profiteren van de voordelen van een wereldwijd toonaangevend bedrijf, wat investeringen in innovatie en ontwikkeling van medewerkers mogelijk maakt en ons in staat stelt om voorop te blijven lopen en aan de unieke behoeften van onze loyale klanten te voldoen”, aldus Thom van Opstael.

Om het jubileum in stijl te vieren, plant het bedrijf een reeks activiteiten voor de komende maanden. Deze mijlpaal biedt een moment om terug te kijken op een rijke geschiedenis, terwijl Assa Abloy Nieuwpoort vol vertrouwen blijft sleutelen aan de toekomst.

© IV
© IV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier