Seizoensbrouwerij Vandewalle uit Reninge bestaat tien jaar: “Ons bier ging de wereld rond”

Seizoensbrouwerij Vandewalle bestaat tien jaar en daar is brouwer Chris Vandewalle terecht fier op. (foto KVCL)
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Seizoensbrouwerij Vandewalle in Reninge bestaat tien jaar. Het voorbije decennium breidde brouwer Chris Vandewalle het aanbod uit van een naar vier soorten. Zowel de brouwer als de bieren kregen verscheidene onderscheidingen.

Het brouwersverhaal van Seizoensbrouwerij Vandewalle start officieel op 23 augustus 2011 met het verkrijgen van de vergunning voor de opstart door de administratie van douane en accijnzen. Chris Vandewalle blies hiermee een oude familietraditie die teruggaat tot 1756 nieuw leven in.

Het assortiment van Seizoensbrouwerij Vandewalle bestaat momenteel uit vier bieren. “Het eerste officiële bierbrouwsel ‘Reninge Bitter Blond’ vloeide uit de brouwketel op 31 oktober 2011”, herinnert Chris Vandewalle zich nog. “Vervolgens werd in december 2011 en januari 2012 de productie voor ‘Reninge Oud Bruin’ opgestart. Tijdens de zomer van 2013 werd gestart met Reninge Krieken Rood. Ons vierde bier Bitter Blond à Lambiek werd gecreëerd in 2015.”

Seizoensbrouwerij Vandewalle heeft dus voor elk wat wils. Een uitbreiding van het assortiment of een verhoging van de productie zijn voorlopig niet aan de orde. “We zitten goed met de productie en zijn tevreden met de bierstijlen die wij momenteel op de markt brengen”, zegt de Reningse brouwer.

45.560 liter bier

“De werking van onze huidige brouwerij vraagt dagelijks al heel wat aandacht en inspanning. We produceerden de voorbije tien jaar 45.560 liter bier. Vergeleken met een grote brouwerij is dat zeer gering. Maar ik brouw dan ook alleen. Enkel bij de botteling van de bieren krijg ik hulp. Precies door deze beperkte productie en ons brouwprocedé creëren we bieren voor een nichemarkt, wat foodies en de bierliefhebbers bijzonder weten te appreciëren. We exporteren enkel naar Nederland, zijn vooral verankerd op de lokale binnenlandse markt. Maar het is opmerkelijk dat we via de sociale media vernemen in welke landen onze bieren allemaal worden gedronken. Kortom: ons bier is wel al de wereld rondgegaan. En dat is wel opmerkelijk.”

“Onze bieren hebben ook een historische link”, gaat Chris Vandewalle verder. “Ik keek vooral naar welke bierstijlen men hier in onze regio voor de Eerste Wereldoorlog produceerde. Daaruit heb ik elementen overgenomen en in ons huidig productieproces meegenomen zoals de gemengde vergisting, de vatrijping en de ‘versnijding’ van onze bieren.”

Ook Seizoenbrouwerij Vandewalle ontsnapte niet aan de gevolgen van corona. “Half maart 2020 viel onze productie en onze verkoop nagenoeg volledig stil”, zegt Chris. “Binnen onze brouwerij werken wij met een strikte kalenderstructuur in de productie en in de rijpingsprocessen van de bieren. De voorbije coronaperiode zorgde voor een totale heroriëntatie in het hele brouw- en productieproces. Het is opnieuw wat herbeginnen. We zitten nu nog maar op 65 procent van onze normale productie.”

Goud en ridder

De bieren van Seizoensbrouwerij Vandewalle kregen ook al verschillende erkenningen. Zo zijn Reninge Bitter Blond en Reninge Oud Bruin erkend als 100 % West-Vlaams streekproduct. Alle bieren dragen ook het logo ‘gouden hop’ omdat ze gebrouwen zijn met 100% Belgische hop en meer bepaald hop uit Poperinge.

“Ik ben vooral blij dat ik deze bijzondere productiewijze en traditie kan doorgeven”

“In februari 2017 behaalden we op het Belgian Beer Awards Digitaal Festival in Gent een gouden medaille met ons bier Reninge Oud Bruin in de categorie ‘spontaan en gemend donker’”, voegt Chris Vandewalle er nog aan toe. “Een jaar later kregen we opnieuw goud voor ons fruitbier Reninge Krieken Rood en ons mengbier Reninge Oud Bruin, eveneens uitgereikt door het Belgian Beer Awards Digitaal Festival.”

In het najaar van 2018 trad Seizoensbrouwerij Vandewalle toe tot de beroepsvereniging Belgische Brouwers vzw in Brussel, één van de oudste beroepsverenigingen die bijna alle brouwerijen van België groepeert.

Maar niet alleen de bieren van Seizoensbrouwerij Vandewalle vallen in de smaak, ook brouwer Chris Vandewalle krijgt erkenning voor zijn werk. Zo ontvangt hij op 30 oktober in Waterloo de titel ‘Ridder van Recht in het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers’. Die eretitel wordt toegekend door de beroepsvereniging Belgische Brouwers vzw uit Brussel.

Bierfestival

“In december werken we ook mee aan een bierfestival ‘Oud Bruin Fest ‘21’ in Kortrijk”, zegt Chris Vandewalle. ” Het festival staat in het teken staat van de bierstijl ‘Oud Bruin’. Zo wordt er een masterblend gemaakt van bieren van een tiental brouwerijen, waar ook ons vatbier deel van uitmaakt.”

Seizoensbrouwerij Vandewalle focust zich meer op brouwerijbezoeken waar ze bezoekers kunnen laten zien waarmee ze exact bezig zijn. “Het leuke hierbij is ook dat we de afgelopen jaren heel wat nationaliteiten in Reninge mochten verwelkomen. Dat ik door mijn kleine brouwerij historische en regionale bierstijlen weer in de markt kan zetten, kenbaar kan maken en deze bijzondere productiewijze en traditie kan doorgeven, vind ik nog het meest speciale van de afgelopen tien jaar.”

(KVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier