Er bestaan mensen die in de wieg gelegd zijn om ‘commerce te doen’. En als ze dan nog eens rasechte Roeselarenaars zijn, dan hebben ze nog een bijkomend voordeel. Een van die mensen is Julie Defryn, vierde generatie van een familie van rasechte commerçanten.
Jij stamt uit een op en top Roeselaarse commerçantenfamilie?
“Inderdaad want ik ben de vierde generatie die een kledingwinkel heeft. Mijn overgrootvader Jules is in 1934 in de Jules Lagaelaan achter het station begonnen met een winkel in ‘Kinderkleederen, Confectie en Maat’. Grootvader Edmond is dan later met de zaak verhuisd naar de hoek van de Ooststraat en de Jan Mahieustraat waar mama Patricia en haar zus Myriam de fakkel overnamen. Later is mama met de winkel verhuisd naar de Sint-Michielstraat waar ik ook de knepen van het vak heb geleerd. Ik heb tien jaar bij mama gewerkt vooraleer zelfstandig te worden. In 2018 ben ik hier op De Munt gestart met Corylie en heeft mama nog een outlet gehad in de Noordstraat.”
Wie is Julie Defryn?
Geboren in Roeselare op 18 januari 1991 en er ook opgegroeid. Partner van Charlotte Vanderper, een zoontje Jules Defryn (3 jaar). Dit gezin woont in Oekene.
Opleiding en loopbaan
Lager onderwijs in de Grauwe Zusters, middelbaar in SIVI Torhout (verkoop en etalage) en zevende jaar winkelbeheer. Vanaf 2008 in Cory Meensesteenweg en van 2018 in de eigen zaak Corylie op De Munt.
Vrije tijd
Uitgaan en uit eten gaan met vrienden, tennis, reizen (zon in de zomer en ski in de winter).
Ben je onmiddellijk na je middelbare studies in de zaak gestapt?
“Ja, maar ik ben er eigenlijk al vroeger ingerold. Tijdens de weekends en na de schooluren was ik steevast in de winkel te vinden. In 2018 heb ik dan de stap gezet naar een zelfstandige zaak. Ik opteerde voor een ander concept: ik wilde een nieuw pand waar ik veel beleving kon creëren en ik wilde ook investeren in andere merken. Ik bied nog sommige vroegere merken aan maar ik wilde verjongen van stijl. Mijn klanten verjongen ook. Hier in dat hoekpand op De Munt heb ik alles wat ik wil: veel ruimte, een mooie en veel lichtinval, veel plaats op de rekken voor de kledij. Ik hou niet van krappe ruimtes waar de rekken bomvol hangen en de klanten amper kunnen bewegen.”
Een kledijwinkel uitbaten, is veel veranderd in vergelijking met de tijd van je overgrootvader, grootvader en zelfs mama?
“Je kunt het absoluut niet meer vergelijken. Ik geloof dat een webshop vandaag onontbeerlijk is. Ik merk dat veel klanten de webshop bezoeken, de kledij bekijken iets online kopen of naar de winkel komen en zeer goed weten wat ze willen.”
“In mijn winkel op De Munt heb ik heel veel ruimte, heel veel etalages en heel veel licht”
“Facebook en Instagram zijn ook zeer belangrijk. Iedere dag post ik een item en na iedere post verkoop ik, ja, echt waar. Ik denk dat de klanten het ook belangrijk vinden dat ik de kledij pas en voorstel. En daar maak ik filmpjes van. Ik heb geen perfecte maten en als men ziet dat het mij staat dan zijn ze misschien sneller gerustgesteld.”
“Ik beantwoord ook veel vragen van klanten en ja, daar kruipt veel tijd in maar ik doe dat graag. Mama vroeg zich in het begin af of ik niet beter wat minder tijd achter de computer of op mijn telefoon zou doorbrengen. Maar nu weet ze beter en zegt zelf al dat ik eens meer een filmpje moet posten.”
Loont het nog de moeite om een fysieke winkel te hebben?
“Dat geloof ik wel. Mensen zien liever een volledige outfit in de winkel, passen graag iets en bekijken het in een grote spiegel. Wij geven raad en zij waarderen onze expertise, we doen retouches.”
“Weet je dat ik tijdens mijn aankopen de wensen en lievelingskledij van mijn klanten voor ogen heb! Ik koop dat dan speciaal voor hen aan en contacteer ze.”
Helpt ma nog vaak in jouw winkel?
“Heel zeker, ze springt altijd bij wanneer het nodig is. Maar ze geniet nu wel maar van iets langere vakanties met pa (lacht). Ze zijn allebei nog zeer actief.”
Jij doet ook meer dan enkel verkopen?
“Ik heb een druk leven. Ik doe de aankopen, de facturatie, de boekhouding, ik maak de etalages, organiseer de hele sociale media van de winkel, sta in voor de fysieke verkoop en ik poets alles zelf ook.”
Je bent ook een van de initiatiefnemers van Late Night Shopping op De Munt. Hoe is de eerste editie geweest?
“Het evenement moet nog groeien maar ik geloof er echt in. Het zal aanslaan bij de mensen. Wanneer we het gezellig maken met lampions en kaarsen overal rond dan denk ik wel dat shoppen na de kantooruren op een donderdag per maand een blijver zal zijn.”
Maar de zaak open houden tot acht uur. Dat is weer een beetje minder vrije tijd!
“Mijn weekend begint op zaterdagavond, dat ben ik zo gewoon. Op zondag staat dan altijd iets met het gezin op het programma. Eens naar zee rijden of eens uit eten gaan, als we maar iets samen doen.”
Op de voorbije Awards kreeg je de Award ‘Handelaar van het jaar’ en je was daar ontzettend gelukkig mee.
“Ik had dat echt niet verwacht. Ja, ik was daar superblij mee. Het vele werk dat wij allemaal in Corylie steken, loont. Wij doen dit ook voor onze stad want we willen bijdragen aan een mooi en goed ondernemersklimaat. Roeselare is altijd een commercestad geweest en is dat nu nog steeds. Dat wij dan uitgeroepen worden tot Handelaar van het jaar doet deugd.”
Rodenbachgesprek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier