

In de voormalige Spar in het centrum van Kerkhove opent Joren Biebuyck de deuren van Fermament. Je kan er vanaf heden terecht voor osteopathie, oefentherapie en een uitgebreide loopanalyse. De 34-jarige osteopaat en trouwe toeverlaat van ultraloper Karel Sabbe stelt zijn gloednieuwe praktijk en aanpak voor. “Osteopathie zat lange tijd onterecht in het hoekje van alternatieve geneeskunde”, vertelt Joren.
Wielericoon Tom Boonen plakt er nog vereeuwigd op de parking. Een laatste erfenis van het Flanders Velo Cycling Center dat zijn intrek nam in het voormalige Spar-gebouw. Maar van een supermarkt of fietsenzaak is niets meer te merken. Langs de Brugstraat 2B in het centrum van Kerkhove vind je vanaf heden Fermament, de nieuwe praktijk van osteopaat Joren Biebuyck (34). “Mijn vriendin en ik wonen al een tijdje samen met onze twee dochters in Avelgem. Ik was al langer op zoek om dichter bij huis een eigen praktijk op te richten”, vertelt hij.
(Lees verder onder het kaderstukje)
Elke week geeft een bekende of minder bekende West-Vlaming bij KW vier tips. Vorige week was het de beurt aan osteopaat Joren Biebuyck.
“Vorig jaar studeerde ik af als osteopaat, het was het ideale moment. Al snel botste ik op dit huurpand. Veel mensen reageren verbaasd als ze terugdenken aan de oude Spar, die herken je niet meer. Ik heb veel geïnvesteerd om hier een professioneel medisch kader, maar ook een huiselijke, laagdrempelige en toegankelijke sfeer te creëren. Mensen moeten op hun gemak kunnen zijn. De basis is er, de komende maanden zal ik de praktijk verder inkleden.”
Grote oefenruimte
Na tien jaar als sportkinesist bij onder meer Vitori in Zwevegem, start Joren met Fermament een nieuw hoofdstuk. “Met ferm bedoel ik dat je als osteopaat zorgt voor een goed fundament bij je patiënten. Ik verwijs met de naam ook naar gefermenteerde voeding, dat een grote invloed kan hebben op de gezondheid van je darmen. En net als bij het fermenteren moet je gestaag aan een herstel werken.”
“Bepaalde pijntjes en kwaaltjes hebben tijd nodig. Daarom combineer ik hier osteopathie met oefentherapie. Ik bekijk het lichaam in zijn geheel en leg een grote nadruk op correcte oefeningen. Het is de bedoeling dat patiënten op termijn ook zonder mijn begeleiding kunnen verder werken. Daarom vond ik het belangrijk om een grote oefenruimte in de praktijk te integreren.”
Wall of Kraks
Daarvoor wordt nog een badgesysteem geïntegreerd. De wanden worden ook nog opgefleurd met kunst, onder meer door Lien Deryckere die vorige maand in deze krant een krachtig verhaal over leven met parkinson liet optekenen. “Er komt ook een Wall of Kraks”, zegt Joren. “Iedereen is een krak in wat hij of zij doet. De kraks die uit mijn praktijk kunnen op termijn vereeuwigd worden op een bijzondere tegelwand.”
Biebuyck breekt in zijn praktijk ook een lans voor osteopathie. “Al is dat gelukkig niet echt meer nodig. Het zat lange tijd onterecht in het hoekje van alternatieve geneeskunde, maar het is wel degelijk evidence based. Dat je op het diafragma kan werken om een probleem aan de nek te behandelen bijvoorbeeld, vroeger keken huisartsen daar vreemd van op. De huidige generatie erkent die link net.”
Oorsuizen
“We hanteren een brede kijk op problemen en ik focus mij vooral op het optimaliseren van de eigen beweeglijkheid. Patiënten zeggen vaak dat ze zich na een behandeling lichter voelen, dat ze op wolkjes lopen. Dat is een goed teken. Je kan hier uiteraard terecht voor nek- en rugklachten, maar bijvoorbeeld ook voor kaakproblemen, duizeligheid, oorsuizen of spijsverteringsproblemen.”
Voor een loopanalyse kan je evenzeer bij Fermament terecht. Joren kan heel wat adelbrieven voorleggen als vaste begeleider van ultraloper Karel Sabbe. “Tien jaar geleden trokken we samen een maand door Nieuw-Zeeland. Nu heeft hij er het record van Te Araroa verpulverd. Dat gaf een soort full circle moment. Ik ging eerst thuisblijven, maar ben blij dat ik hem aan de andere kant van de wereld toch kon verrassen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier