https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ook voor de bekende traiteur Marc Standaert wenkt de bevrijding: “We doen er nog twee jaar bij”

Greet De Roo en Marc Standaert.© (Foto BC)
Greet De Roo en Marc Standaert.© (Foto BC)
Bieke Cobbaert

De Grote Bevrijding staat voor de deur en daar zijn ook Marc Standaert en Greet De Roo heel blij mee. Met hun bekende traiteurzaak verzorgen ze al 40 jaar feesten. “We zijn klaar om er weer in te vliegen. We willen nog twee jaar volle gas geven”, aldus chef-kok Marc die op zijn 60ste met pensioen wil.

Was er geen legerdienst geweest destijds, dan had de toekomst van Marc Standaert (58) er wellicht iets anders uitgezien. “Klopt”, begint Marc. “Ik ben afgestudeerd als traiteur-slager aan Ter Groene Poorte in Brugge en al op mijn zeventiende ging ik aan de slag als huisslachter. Op mijn achttiende ging ik mijn militaire dienstplicht vervullen. Ik werd aangesteld als kok voor de officieren. In die keuken van het leger heb ik leren koken voor grote groepen tot 150 personen.”

Marc bleef na zijn legerdienst aan de slag als huisslachter en verzorgde af en toe een barbecue of een feestje. Samen met zijn echtgenote en rechterhand Greet De Roo (55) startte hij in 1984 officieel Traiteur Standaert op bij hen thuis langs de Schoolstraat in Ichtegem, net voorbij de grens met Wijnendale. Het is daar in die keuken dat ze vandaag nog steeds alle voorbereidingen treffen voor feesten groot of klein.

Het grootste feest dat Marc en Greet verzorgden was voor Kom op tegen Kanker in Roksem. “Liefst 1.400 mensen hebben we toen van soep en een warme maaltijd voorzien. Maar we hebben ook altijd kleine feesten verzorgd. Mijn vader, wijlen Marcel Standaert, zei altijd ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’ . We zijn ook altijd mee blijven evolueren. Toen wij van start gingen, was traiteurdienst een vrijwel nieuw fenomeen. Wij hebben de opmars meegemaakt en de branche zien veranderen. Al die tijd al ben ik ook lid van een kookclub”, vervolgt Marc.

Marc en Greet kregen steeds meer werk en daarom stopte Marc in 2006 met huisslachtingen.

Familiale karakter

“In 2015 is Greetje gestopt als nachtverpleegkundige op de dienst Intensieve in Torhout. Het was met spijt in het hart want ze deed haar job heel graag, maar het werd te zwaar om alles nog gecombineerd te krijgen. Momenteel is Greetje wel aan het werk als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum.”

Traiteur Standaert is bekend tot ver buiten Ichtegem. Heel wat verenigingen en bedrijven doen al vele jaren trouw een beroep op de diensten van Marc en Greet en ook particulieren vinden steeds hun weg terug voor feesten allerhande.

Wij hebben het altijd moeten hebben van mond-tot-mondreclame

“Wij hebben het altijd moeten hebben van mond-tot-mondreclame. Ons geheim? Ten eerste houden de mensen van ons familiale karakter. Ze worden bij ons thuis ontvangen met een hapje, drankje en een babbeltje. We maken graag tijd voor de mensen. Als we onze klanten mogen geloven vinden ze niet alleen ons eten lekker, maar kunnen ze er ook altijd op rekenen dat de maaltijden goed warm zijn en dat er voldoende is. Een derde reden is natuurlijk ook ons personeel. Zonder hen zouden we niets zijn. Veel van onze medewerkers werken hier al van bij het begin. We hebben nog nooit miserie gehad met ons personeel. Ook op onze ouders hebben we steeds kunnen rekenen. Ze hebben ons altijd met raad en daad bijgestaan en voor de kinderen gezorgd.”

Stoppen op 60 jaar

Marc en Greet denken nog niet aan ophouden. Of toch wel? “Ja en neen. Wij hebben enorm veel goesting om er nu weer in te vliegen. De zaak heeft omzeggens goed en wel 14 maanden zo goed als stilgelegen. Dat is lang, maar we staan echt te popelen om weer met veel liefde en enthousiasme feesten en babyborrels te verzorgen. We zijn er 200 procent klaar voor. Anderzijds hebben we ook beslist om nog twee jaar door te gaan. Dan ben ik 60 jaar en heb ik een carrière van 43 jaar achter de rug. We zouden Traiteur Standaert graag overlaten aan iemand die met evenveel enthousiasme de zaak wil voortzetten.”

www.traiteurstandaert.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.