Nieuwe KMO-zone De Spijker in Deerlijk al bijna helemaal uitverkocht

Voorzitter Wout Maddens van Leiedal en de Deerlijkse schepen Matthias Vanneste slaan om het hardst op de spijker. Uiteraard om de zone De Spijker te openen. © MV4 foto MVD
Redactie KW

De nieuwe KMO-zone De Spijker langs de Vichtesteenweg in Deerlijk werd officieel geopend. Een tiental kleine of middelgrote ondernemingen vinden een onderkomen in het project dat werd gerealiseerd door de gemeente Deerlijk in samenwerking met de intercommunale Leiedal.

Het bedrijventerrein De Spijker beslaat een oppervlakte van 4,5 ha en is gesitueerd langs de Vichtesteenweg, tussen de carpoolparking en het centrum van Deerlijk. “Door de uitstekende ligging, op 700 meter van het op- en afrittencomplex van de autosnelweg E17 en 800 meter van het centrum van de gemeente, is deze zone vlot bereikbaar met de auto en de fiets”, verduidelijkte schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld) tijdens de officiële opening.

“De zone is vlot bereikbaar met de auto en de fiets en is zo een ideale plek om de behoefte aan ruimte om te ondernemen in te vullen. Het gebied onderging een ware gedaanteverwisseling. Leiedal heeft er een nieuwe hedendaagse KMO-zone ontwikkeld, samen met studiebureau Demey, aannemingen APK, landschapsarchitect Stefaan Thiers en tuinen Hoflack. De heemkundige kring Dorp en Toren doopte de zone tot De Spijker.”

“Negen bedrijven vonden hier hun nieuwe uitvalsbasis”

Steven Vanassche

projectleider

“De naam verwijst naar een rijk verleden en gaat terug tot de middeleeuwen toen de Graaf van Vlaanderen zijn eigendommen in verschillende spijkers onderverdeelde. Een deel van het nieuwe bedrijventerrein hoorde bij de Spijker of Spicarius van Harelbeke. De heer van Diependaele mocht op deze spijker vrij jagen en vissen. Een deel van de geteelde gewassen stond hij af aan de Graaf. Die oogst of andere cijnzen werden in een graanschuur of spijker opgeslagen voor de Graaf…”

Duurzaamheid

“Het aanbod aan ruimte om te ondernemen, wordt steeds schaarser”, motiveerde projectleider van Leiedal Steven Vanassche. “Dat werd meteen duidelijk bij de opstart van de verkoop van De Spijker. De ruimtevragen vloeiden vlotjes binnen en in goed één jaar tijd was de hele KMO-zone nagenoeg uitverkocht. Momenteel kunnen we nog slechts twee percelen aanbieden. Negen bedrijven vonden of maken hier hun nieuwe uitvalsbasis. Door de grote vraag en het kleiner wordende aanbod focussen we ons met Leiedal nu vooral op reconversieprojecten en zoeken we als projectontwikkelaar binnenstedelijk naar oplossingen om een antwoord te bieden op de vele ruimtevragen.”

“Bij de inrichting hebben we veel aandacht besteed aan de omgeving. Hier werd goed gekeken naar de nabijgelegen woningen, de Wijmelbeek en een kwalitatief openbaar domein. Er werden nieuwe wegen en rioleringen aangelegd en een er kwam een 350 meter lange fietsverbinding tussen de Vichtesteenweg en de Vichtestraat. Je vindt hier ook 5.000 vierkante meter waterbuffering, een picknickplaats op het ponton van de wadi, 70 hoogstammige bomen, 700 meter hagen, 3.000 vierkante meter struiken, 5.000 vierkante meter gras- en hooiland, samen goed voor zowat 1 hectare groen. Dit is opnieuw een schoolvoorbeeld van aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. Zo wordt De Spijker voor de bedrijven en de buurt een fijne plek om te werken en te ontspannen”, besluit Steven Vanassche. (Rik Devos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier