Meubelen & Keukens Crack viert gouden jubileum: “De werklust van iedereen heeft Crack groot gemaakt”

In het midden zien we het portret van André Ollevier met errond weduwe Jacqueline Pauwels, zoon Jimmy, dochter Heidi, directeur Jacques Verbeke en de andere medewerkers bij de winkel van Meubelen & Keukens Crack in Ieper. Ook burgemeester Emmily Talpe en schepenen Dimitry Soenen en Ives Goudeseune waren van de partij. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Stichter en sportmecenas André Ollevier mag dan wel drie jaar geleden overleden zijn, met een groot portret was hij wel prominent aanwezig op de viering van 50 jaar Meubelen & Keukens Crack. Een halve eeuw van ups-and-downs, maar ook van groei en innovatie.

Dag op dag vijftig jaar nadat André Ollevier Crack in Ieper uit de grond stampte, kwamen directie en medewerkers bijeen om het jubileum te vieren. Ook van de partij was Jacqueline Pauwels (77), de weduwe van André die er van in de begindagen bij was. “In het begin was dit echt een fabriek. De naam was dan ook meubelfabriek Crack”, vertelt Jacqueline. “André had een fabriek in Wervik, Confortlux, die salons maakte en nog steeds bestaat. Crack was eigenlijk een nevenactiviteit.” “Meneer Ollevier kwam op het idee om met zijn zetels rechtstreeks naar de particulier te gaan. Zij waren immers vragende partij. Dat was een enorm succes”, pikt directeur Jacques Verbeke in. “Al snel vroegen de klanten ook naar eetkamers en andere zaken en zo is dat aanbod beetje bij beetje gegroeid en is er van alles bijgekomen.”

Teamspirit

Crack is een familiebedrijf. Nog steeds zijn zoon Jimmy en dochter Heidi nauw betrokken. “Het was dag en nacht werken, maar iedereen werkte met elkaar”, vertelt Jacqueline. “Teamspirit was er. Dat zie je ook aan het feit dat mensen hier 40 of 50 jaar werken. Iedereen trok aan hetzelfde zeil. Als er gefeest werd, werd er gefeest. Maar als er gewerkt werd, werd er gewerkt. Zaterdag en zondag als het moest. De werklust van iedereen heeft Crack zo groot gemaakt. Van de poetsvrouw tot de directeur.” “André was een zeer graag geziene man”, zegt Jacques. “Iedereen kende hem en hij kende iedereen bij naam. Hij had de gave dat hij wist hoe hij de mensen moest aanspreken. Waar hij nodig was, was hij.” Groeien deed Crack vooral dankzij onze zuiderburen. “We moeten eerlijk zijn: de salons die hier vroeger werden verkocht waren retours van de fabriek of overschotten, dus aan heel goeie prijzen. Door een beetje reclame te maken in Frankrijk is dat ontploft”, vervolgt Jacques Verbeke. “Daar waren de prijzen veel hoger, dus kwamen de Fransen massaal af. Bij manier van spreken werd er gevochten voor de salons. Dat was de gouden tijd. We hebben jaren gewerkt met 80 procent Fransen en 20 procent Belgen, maar nu is dat helemaal aan het veranderen. Nu zijn het geen retours meer. Dat is zo moeilijk om uit de hoofden van sommige mensen te krijgen. Die tijd is voorbij, maar we hebben helaas nog een beetje de perceptie tegen.”

Drie winkels

Ondertussen zijn er drie winkels. Naast Ieper zijn er vestigingen in Dottenijs, bij Moeskroen, en in Bertrix. “De winkel in Dottenijs was bekend onder de naam TOFF. In Bertrix was dat Lambermont. Aangezien we nu een webshop hebben, is alles ondergebracht onder één naam: Meubelen & Keukens Crack. Dan moet je maar onder één naam publiciteit maken.” Publiciteit maken deed Crack vooral in de sportwereld. “André Ollevier was een echte sportmecenas”, zegt Jacques. “Crack is zeer bekend in sportmiddens, nog steeds. Basketbal, voetbal, volleybal, de rally… Op een bepaald moment ging de rally stoppen door financiële problemen en heeft André het gat toegereden. Dus ere aan wie ere toekomt: dankzij André is er op vandaag nog steeds rally in Ieper. André was iemand die graag sport zag in het algemeen. Ik kan honderden dingen zeggen die we gesponsord hebben, tot zelfs Moeskroen in eerste klasse.” In de drie winkels werken 200 à 250 mensen. Jacques Verbeke (64) is ondertussen 33 jaar directeur. “Op dit moment gaat het in de meubelsector iets moeilijker. Commerce is zo. Het gaat op en neer. Niet alleen hier, het is overal zo”, zegt Jacques. “Dat komt wel weer goed. Misschien komt het door de mentaliteit bij de mensen na corona. Ze gaan liever op reis, ze willen leven, ze willen naar buiten… Wij zijn gezakt in de prioriteiten. De inflatie speelt zeker ook een rol. Het komt erop aan om naar het bord te kijken en verder te werken tot het zich herstelt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier