Licht op groen voor duurzaam winkelcomplex Westpark Veurne

© (Foto GF)
Redactie KW

De kogel is door de kerk. Vastgoedontwikkelaars Pano Real Estate en Pattim hebben de definitieve omgevingsvergunning voor Westpark Veurne in handen. Dat wordt de naam van het retailpark aan het WVI-bedrijventerrein Monnikenhoek. Het winkelpark – een toonbeeld van duurzaamheid – opent in het vierde kwartaal van 2022.

Pano Real Estate maakt zich op voor de aanvang van de grondwerken van het 11.350 m² grote project. “Al lopen er nog onderhandelingen met enkele huurders”, nuanceert ontwikkelaar Piet Panckoucke van Pano Real Estate. Voor dit project werkte de projectontwikkelaar samen met Pattim uit Diksmuide, de residentiële vastgoedtak van de familie Panckoucke. Toch kennen vier van de negen winkelruimtes, allen met een oppervlakte tussen 600 en 2200 m², hun huurder al. Onder andere supermarktketen Lidl, kledingzaak Bel&Bo, meubelketen Jysk (de tegenhanger van Ikea) en voedingsconcept Bon’Ap bevestigden hun komst. “Voor de vijf resterende winkelruimtes is er verregaande interesse, maar daarvoor zijn de onderhandelingen nog lopende”, vervolledigt Thomas Panckoucke.

State-of-the-artduurzaamheid

Westpark Veurne zal volledig aan de hedendaagse ecologische tendensen beantwoorden. Zo voorziet een zonnepaneleninstallatie op het dak in 95 procent van de benodigde elektriciteit. Regenwaterputten vangen het hemelwater op en sluizen het door als spoelwater voor de toiletten. “Nog een grote ecologische meerwaarde op de site: de parking, goed voor 310 plaatsen. Want die leggen we aan met waterdoorlatende klinkers”, blikt Panckoucke vooruit. “Daardoor sijpelt het hemelwater in de grond. Zo mengen we dit natuurlijke water niet met afvalwater in een riolennetwerk”. Westpark Veurne komt daarmee tegemoet aan de problematiek van het grondwater, die de jongste jaren steeds luider klinkt. En de groene zoom ten slotte krijgt hulp van de gasten die huizen in het voorziene insectenhotel. “Al deze ingrepen maken van Westpark Veurne een CO₂-neutraal winkelpark en tonen aan dat commerciële ontwikkeling en een omgevingsbewustzijn moeiteloos hand in hand kunnen gaan”, klinkt het niet zonder trots bij de familie Panckoucke.

Geen concurrentie met binnenstad

Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) ziet de komst van Westpark Veurne als een aanvulling op het aanbod in het stadscentrum. “Economie is één van onze stokpaardjes van deze legislatuur. We zetten volop in op de uitbouw en versterking van de handel in onze binnenstad. Maar het aantal grote percelen of handelspanden in de binnenstad voor grootschalige detailhandel is beperkt. Daarom zetten we in op een goed gelegen locatie, waar ruimte is voor grote entiteiten. Het aanbod van het retailpark wordt complementair met dat van de binnenstad. Om dit te garanderen werd er in een vroeg stadium een handelsvestigingsconvenant afgesloten met de ontwikkelaar. Daarin werden onder meer afspraken gemaakt over de minimale oppervlaktes per handelszaak”, stelt de burgervader.

“In nauwe samenwerking met het stadsbestuur en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) werkten we een kwalitatief concept uit dat aansluit bij de uitstraling van de stad Veurne. De zichtgevel langs de Brugse Steenweg zal een knipoog vormen naar de historische binnenstad. We zijn er dan ook rotsvast van overtuigd dat Westpark Veurne als aantrekkingspool extra bezoekers zal lokken naar de binnenstad en dat de handelaars in de stadskern hier mee de vruchten van zullen plukken.”, vervolledigt Panckoucke.

Ook duurzaam verkeer gestimuleerd

Westpark Veurne zal vlot bereikbaar zijn voor alle types weggebruikers. Naast de ruime autoparking – met ook laadpunten voor elektrische wagens – voorziet het een overdekte stalplaats voor vijftig fietsen en een station voor acht deelfietsen. “We hebben er aandacht voor dat het park aansluit op fiets- en wandelwegen. Ook gebruikers van het openbaar vervoer kunnen hier voor de deur afstappen”, licht Thomas Panckoucke verder toe. “Dat moet zowel de bezoekers als de 160 werknemers die hier een baan zullen vinden, warm maken om op een milieuvriendelijke manier op het winkelpark te geraken.

Think global, act local!

Voor het concept tekent AAVO Architecten uit Moeskroen. De vastgoedontwikkelaar neemt ‘act local’ heel letterlijk. “Want voor de ruwbouw van het winkelpark gaan we in zee met Vanden Bussche industriebouw uit Veurne. Een bewuste keuze die zorgt voor lokale werkgelegenheid en minder onnodige CO₂-uitstoot”, motiveert Thomas Panckoucke.

Op maandag 22 november starten de grondwerken. Volgend jaar deze periode plant het winkelpark de deuren te openen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier