De faillietverklaring van Eltex, een zonnepanelenbedrijf gevestigd in Kortrijk en actief in Spanje en Italië, heeft niet alleen geleid tot het verlies van 35 banen, maar heeft ook tientallen klanten in onzekerheid achtergelaten, waarvan velen vrezen dat ze hun voorschotten op de installaties zullen verliezen. Amedée Sesier en Steffi Nowé, zaakvoerders van hoevewinkel ’t Dunehof uit Nieuwpoort, behoren tot de gedupeerden.
Het nieuws van het faillissement kwam vorige week als een klap voor klanten die al forse voorschotten hadden betaald aan Eltex, dat gespecialiseerd was in zonnepanelen, batterijen en warmtepompen. Voor velen van hen lijkt de kans klein dat hun bestellingen nog worden geleverd of voltooid. Steffi Nowé (31), zaakvoerster van hoevewinkel ’t Dunehof, vertelt over haar teleurstellende ervaring: “Via via kwamen we in contact met dat bedrijf, een vriendelijke verkoopster kwam bij ons thuis langs. Op 12 december vorig jaar bestelden we 36 zonnepanelen met bijhorende batterijen. Die dienden voor zowel onze privé-woonst als ons akkerbouwbedrijf. Op 13 februari van dit jaar betaalden we een voorschot van 13.000 euro, dat was de helft van het totale bedrag. We gingen een lening van 31.000 euro, rente inbegrepen, aan via dat bedrijf. Daarna verliep het contact niet meer zo vlot, we moesten vaak aandringen.”
Installatie
“In de week van 18 maart of die van 25 maart zou de firma de zonnepanelen plaatsen. Omdat we op 25 maart niemand zagen en mijn telefoon onbeantwoord bleef, contacteerde ik een advocaat. Ik ben zelfs tot in Kortrijk gereden, maar de bureaus waren er toen al leeg. Op dinsdag 26 maart deed ik aangifte bij de politie Westkust, op aanraden van onze advocaat. Daar konden ze echter niets doen en er werd dus ook geen proces-verbaal opgemaakt. Het enige wat we nu nog kunnen doen is verhaal halen bij de curator. Intussen moeten we noodgedwongen een lening afbetalen voor een product dat niet is geleverd”, aldus Steffi.
Woede
De situatie heeft geleid tot verontwaardiging en woede bij de gedupeerde klanten, die nu vrezen dat ze hun zuurverdiende geld zijn kwijtgeraakt aan wat zij beschouwen als een oplichtingspraktijk. Ze wijzen erop dat Eltex al in slechte financiële papieren zat op het moment van de aankoop en dat het bedrijf klanten bleef aantrekken zonder hen op de hoogte te stellen van de risico’s. Een honderdtal gedupeerden heeft zich al verenigd in een besloten Facebookgroep, waar ze hun ervaringen delen en mogelijk gezamenlijke acties bespreken om compensatie te eisen. Curator Geert Soetaert van DSD Advocaten in Kortrijk is belast met het onderzoek naar de financiële situatie van Eltex en zal proberen de schulden af te wikkelen. Hoewel de omvang van de financiële put nog onduidelijk is, lijkt de kans op volledige compensatie voor de gedupeerde klanten klein.
Waarschuwing
Het nieuws van het faillissement heeft de nodige opschudding veroorzaakt in de zonne-energiesector en dient als een waarschuwing voor consumenten om voorzichtig te zijn bij het doen van vooruitbetalingen en om de financiële gezondheid van bedrijven te onderzoeken voordat ze met hen in zee gaan. Ondanks de tegenslagen in de sector bieden enkele ondernemers en professionals mogelijke oplossingen en steun aan de getroffen klanten, in de hoop de schade te beperken en het vertrouwen in de sector te herstellen. Noch zaakvoerder Salajé Ebrit, noch Chloë Pottez, verkoopster bij de firma, waren bereikbaar voor commentaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier