Jasna en Patrick ontdekken authentiek plafond tijdens renovatiewerken aan bakkerij

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Bakkerij Riviera opende onlangs hun vernieuwde winkel in de Torhoutsesteenweg. Opvallend: bij de bouwwerken kwam het originele plafond tevoorschijn dat dateert van 1900. “Het plafond zat verscholen onder twee valse plafonds.” De ontdekking deed de plannen van het koppel omgooien.

Bakkerij Riviera gaat al een eindje terug, het gebouw zelf nog iets verder. De eclectische stadswoning waar bakkerij Riviera zich tegenwoordig bevindt, werd circa 1900 opgetrokken en is vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Ooit was er een naaiatelier gevestigd. Daarna werd het tot eind de jaren ’50 een kruidenierszaak, om vervolgens omgebouwd te worden naar een bakkerij.

Urbain Counye en Paulette Verhelst namen de bakkerij in 1963 over. In 1992 waren het zoon Patrick en schoondochter Jasna Ameye die de bakkerij overnamen. Patrick kreeg de stiel immers met de paplepel ingegeven en hielp zijn vader al op zijn twaalfde in het atelier. “We vernieuwden in 1992 al de bakkerij, maar van het plafond had niemand weet”, vertelt Jasna. “Het plafond kwam toevallig tevoorschijn omdat we een nieuw plafond wilden steken. Uiteindelijk besloten we om het authentieke plafond onderdeel te maken van de herinrichting. Samen met de oude bakstenen muur achter de toonbank, die we omvormden tot een stoere, industriële muur, combineerden we zo het oude met het moderne. De zwarte muren zorgen er bovendien voor dat ons goudgeel gebakken brood beter uitkomt.”

Het coronavirus zorgde bij heel wat zelfstandigen voor twijfels, maar niet bij Patrick en Jasna. “Wij hebben het geluk gehad dat wij een winkel waren met essentiële producten”, prijst Jasna zich gelukkig. “Bovendien zijn er weinig bakkers in onze omgeving, waardoor wij hard gewerkt hebben tijdens de coronaperiode. Daarnaast waren we in vele gevallen een luisterend oor, want ons ouder publiek had dikwijls nood aan een babbel. Je merkte dat mensen vereenzaamden. Hun bezoek aan de bakker was dikwijls het hoogtepunt van de dag.”

Op 1 oktober gooiden Jasna en Patrick de deuren van hun vernieuwde winkel open, na een sluiting van drie weken voor de renovatiewerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier