Gemengde reacties op komst van AD Delhaize in winkelcomplex Tyber

Unizo-voorzitter Veerle Meganck vraagt zich af of de klant na het winkelen nog zal afzakken naar het centrum. © XC
Xavier Coppens

Terwijl de leegloop van handelszaken in het centrum van Menen helaas nog niet gestopt is, krijgt het project Tyber met 17.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte een kilometer verder stilaan vorm. Supermarkt AD Delhaize zal in het najaar de eerste winkel zijn die er zal openen. Vraag is of het centrum van de stad mee zal profiteren van nieuwe baanwinkels in de Tybersite? Iedereen hoopt het, maar niet iedereen is daar zo zeker van.

Met de sluiting van Standaard Boekhandel in de Rijselstraat kreeg het centrum van Menen andermaal een economische uppercut te verwerken. Aan de rand van de stad, op een boogscheut van Geluwe, krijgt de Tybersite na enkele jaren van stilte eindelijk vorm. Ergens in november van dit jaar opent de eerste grote winkel AD Delhaize zijn deuren. In hoeverre zal het winkelproject van 17.000 vierkante meter het stadscentrum mee laten profiteren van een economische boost? We vragen het aan enkele handelaars, politici, bewoners en aan de Meense Unizo-voorzitter.

Geen aantrekkingskracht

Kledingzaak Barbarella in de Rijselstraat ruilde ruim zes jaar geleden het Kortrijkse winkelcentrum voor het centrum van Menen. “Jammer dat er in het centrum van Menen zo weinig voedingszaken zijn. De Rijselstraat is zo’n mooie straat om te ondernemen, maar helaas is er veel leegstand. En dat is jammer, want met de sluiting van elke winkel verliezen we klanten in onze stad”, vertelt zaakvoerder Jannick Verbrugghe. “Ik geloof trouwens niet dat Tyber een aantrekkingskracht wordt voor het centrum. Daarvoor ligt de site te ver. Anderzijds ben ik wel blij dat heel wat klanten, ook niet-Menenaars, nog steeds de weg vinden naar mijn kledingzaak.”

Graantje meepikken

Laetitia Ricart, bazin van brasserie Belfort op de Grote Markt, hoopt stilletjes dat er toch verschillende klanten van Tyber de moeite zullen doen om na het winkelen iets te nuttigen op en rond de Grote Markt.

“Daarom hoop ik dat er geen horecazaken zullen openen op de Tybersite. Dan maken we misschien nog kans om een graantje mee te pikken. Zelf woon ik tegenover de Tybersite. Als bewoner ben ik heel blij met de komst van AD Delhaize. En wie weet, misschien kan ik als bewoner wel reclame maken om de klanten te lokken naar mijn zaak”, lacht Laetitia.

Veel vraagtekens

Ook Unizo-voorzitter Veerle Meganck zit met gemengde gevoelens. “Als Unizo kunnen we niet tegen een nieuw project zijn dat voor leven in de brouwerij zorgt. Anderzijds hopen we wel dat de winkels in de Tybersite geen rechtstreekse concurrenten worden voor de handelszaken in het centrum. Ergens heb ik wel schrik dat het centrum nog doodser zal worden. Zullen Geluwnaars nog doorrijden naar het centrum of na bezoek aan de Tybersite weer huiswaarts keren? Handelszaken als een AD Delhaize houd je overigens moeilijk tegen, maar welke winkels komen er nog? Het valt toch wel op dat het stadsbestuur de voorbije zes jaar erg moeilijk communiceert over de invulling van de Tybersite. Of zou er dan nog zoveel winkelruimte onbeslist zijn?”, vraagt Veerle Meganck zich af.

Geen horeca

Virginie Breye, schepen van Ondernemen (N-VA), nuanceert: “Laat mij duidelijk zijn! Er komt geen horeca in de Tybersite. De retail zal geen concurrentie vormen met de handelszaken in het centrum. En de winkels die er wel komen, hebben meer ruimte nodig dan de panden die beschikbaar zijn in het centrum. Eerlijk gezegd, ik was in het begin ook wat terughoudend over het project. Mijn collega, schepen Mieke Syssauw die verantwoordelijk is voor het revitaliseringsproject, heeft echter de argumenten die ik net opsomde, bevestigd. Met de projectontwikkelaar denken we overigens na hoe de Tybersite in verbinding kan gebracht worden met het centrum. En nu er in het centrum zoveel terrasruimte is, is het best gezellig genieten in ons centrum. Laat de klanten maar komen.”

Mooier zicht

Mario Beelprez, tot slot, woont al tien jaar tegenover de Tybersite. “Welke winkels er ook komen, slechter dan vroeger kan het niet worden. We moesten vroeger op een troosteloze muur kijken. Het zicht is vandaag heel wat mooier. Wat de verkeersimpact zal zijn voor ons als bewoner, dat wordt nog even afwachten. In elk geval is er heel wat parking en is er moeite gedaan om een aparte op- en afrit te voorzien.”

Naast de supermarkt AD Delhaize is ook de komst van een trampolinepark met indoorspeeltuin zeker. Op de rest van de invulling is het nog wachten. De kmo-units achter het winkelcomplex raken wel snel ingevuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier