Emotioneel eerbetoon bij Vandezande in Diksmuide voor overleden Geert: “Hij was het DNA van ons bedrijf”

Redactie KW

Het mechanicabedrijf Vandezande uit Diksmuide, dat onder meer vijzelpompen maakt, hield dinsdag een indrukwekkend eerbetoon aan hun overleden werkmakker Geert Ramboer (53). De man kwam maandag om het leven bij een arbeidsongeval. Een zwaar geëmotioneerde zaakvoerder Chris Vandezande nam het woord. “Geert was meer dan een arbeider. Hij was familie. Het DNA van ons bedrijf”, sprak hij.

Het overlijden van Geert komt bijzonder hard aan bij Vandezande. Het bedrijf uit de Zeepziederijstraat telt ongeveer 100 werknemers en Geert was er bijzonder graag gezien. Maandag was hij aan de slag in Ooigem bij Wielsbeke waar hij dringend een pomp in een 5 meter diepe koker moest herstellen op vraag van de Vlaamse Waterweg. Die pomp regelt het waterpeil op het kanaal Roeselare-Leie. Wat er precies gebeurde is nog steeds onduidelijk. Plots viel Geert in de koker neer op de pomp. Er kon geen hulp meer baten. Na het nieuws snelde zaakvoerder Chris Vandezande (57) ter plaatse.

DNA van ons bedrijf

Op de koer van het bedrijf werd dinsdag om 14.30 uur en om 17.30 uur, zodat de monteurs op baan er ook bij konden zijn, een herdenking gehouden. De vrachtwagen van Geert stond centraal op de koer, met een bloemenkrans. Alle werknemers kwamen naar buiten. Ook de familie van Geert was aanwezig. Het werd een aangrijpend eerbetoon. “Geert, Geertje”, sprak een zwaar aangeslagen Chris. “30 jaar lang heb je ons bedrijf mee opgebouwd. Anekdotes zijn er bij de vleet. Teveel om op te noemen. Je deed hier zoveel, constructies maken en nieuwe werkkrachten helpen. Hoeveel vijzels gingen er niet door jouw handen? Niets was jou te veel. Hoe moeilijker, hoe preciezer je ging werken. Dertig jaar geleden begonnen als lasser, en je zo omhoog gewerkt. We zullen je ongelofelijk hard missen. Vergeten doen we jou hier nooit. Geert, je bent zoveel meer dan een werkkracht. Je bent familie voor ons. Je bent het DNA van ons bedrijf.”

Kapitein van het schip

Het verlies van Geert is een mokerslag voor zaakvoerder Chris Vandezande. Hij leidt het familiebedrijf dat opgericht werd in 1932 samen met zijn vrouw Martine Vannieuwenhuyze. “Toen ik maandag opgebeld werd reed ik meteen ter plaatse”, getuigt Chris. “Ik mocht niet bij Geert kijken. Uren ben ik daar gebleven tot zijn stoffelijk overschot opgehaald werd. Ik móest bij Geert blijven, als steun. Een kapitein verlaat als laatste het schip. Die avond ben ik nog met zijn vrachtwagen teruggereden. Dat was ongelofelijk zwaar. Kijken naar de persoonlijke spullen van Geert. De verslagenheid in ons bedrijf is groot. We leven hard mee met zijn vriendin Marleen, zijn ex-vrouw Carolina, hun zonen Kenzy en Kevin en alle andere familie. We kennen hen allemaal. Verdorie, waarom heeft het lot er zo over beslist? Het is zo hard.” De precieze doodsoorzaak van het tragische ongeval is nog onduidelijk.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.