https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste verpakkingsvrije winkel opent in Ieper

Fobe Knockaert kreeg bloemen van de buren. © TP
Redactie KW

Vul, weeg, betaal. Zo doe je boodschappen in Fygge, de eerste verpakkingsvrije winkel van Ieper. “De mensen nemen hun eigen pot, bokaal, doos, zak of fles mee en komen die in de winkel vullen met mijn bulkproducten”, zegt oprichtster Fobe Knockaert.

“Er is te veel plastiek in de wereld”, begint Fobe Knockaert (27) uit Ieper. “Er zijn al enkele verpakkingsvrije winkels in West-Vlaanderen en ik zat er op te wachten in Ieper. Op een dag besloot ik om er gewoon zelf mee te beginnen.”

Het aanbod is heel divers: biologische groenten, gedroogd fruit, noten, zaden, pasta, granen, rijst, suiker, accessoires, koeken van de Menense thuisbakkerij Debbies Momentum en reinigings- en verzorgingsmiddelen. “En een leuke glimlach en toffe babbel”, lacht Fobe. “Als kind leefde ik al zeer dicht bij de natuur tussen de velden van het Iepers dorpje Dikkebus. Naarmate ik ouder werd, raakte ik de verbinding met mezelf en de natuur kwijt, net zoals vele volwassenen. Vlak voor de coronacrisis besloot ik dat het anders moest. In een wereld vol burn-outs en bore-outs ging ik op zoek naar een simpelere manier van leven. Een langzamer leven. Een leven met meer rust en meer aandacht. Vanuit die gedachte richtte ik Fygge op.”

Vernieuwers

Fygge wordt uitgesproken als ‘Fue-gah’ en bestond eerst alleen digitaal. “Met e-books, blogberichten en DIY-pakketten op mijn website inspireer ik mensen om bewuster te leven in en met de natuur. Nu kan ik dat ook met deze biologische en verpakkingsvrije winkel. Fygge is afgeleid van het Deense woord Hygge, een sfeer van warmte, welzijn en gezelligheid, waar je tot rust kunt komen en genieten van de kleine dingen in het leven”, aldus Fobe.

De winkel bevindt zich in de Boomgaardstraat in het centrum van Ieper. “De buren kwamen op de openingsdag langs om mij te verrassen met bloemen. Heel fijn om zo verwelkomd te worden bij een koffiebar, salad bar, craft beer bar en barbershop. Hipsterstraat? Ja, zo kan je deze straat wel noemen, want heel wat ondernemers hier zijn echte vernieuwers.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.