Broodjes- en soepbar Koken Tielt, sinds 2009 een vaste waarde aan het station van Tielt, houdt ermee op. Zaakvoerder Lotte Deman (43) trekt eind volgende week voor de laatste keer de deur achter zich dicht. “Ik zit met een heel dubbel gevoel. Na vijftien jaar is het een beetje met pijn in het hart, maar anderzijds ben ik ook dankbaar voor alles.”
Lotte Deman, die in een vorig leven samen met haar man restaurant Crommenwal runde, opende in 2009 samen met toenmalig vennoot Helen Michel de deuren van Koken Tielt. Van meet af aan lag de focus er op gezonde, glutenvrije of koolhydraatarme voeding.
Eindigen in schoonheid
Je vindt er niet alleen broodjes, maar ook (onder meer) soep, quiches, slaatjes, pasta’s en wraps. De zaak bouwde in de voorbije vijftien jaar een mooie reputatie op. Maar dat verhaal eindigt volgende week. “De eigenaar heeft inmiddels andere plannen met dit pand, al mocht ik eigenlijk gerust nog een tijdje blijven”, legt Lotte uit.
“Na lang nadenken en heel wat slapeloze nachten heb ik beslist dat het tijd was voor een ander hoofdstuk. Het is mooi geweest en na vijftien jaar kunnen we eindigen in schoonheid.”
“De babbeltjes met de mensen zal ik het meest missen”
Vier jaar geleden, in coronajaar 2020, stapte Helen uit de zaak en sindsdien runt Lotte de bar samen met een medewerkster. “In het begin waren we met vier, nu zijn we met twee”, blikt Lotte terug.
“Corona heeft best veel veranderd. We hebben toen heel snel geschakeld en ingezet op een webshop waar klanten online hun bestellingen konden doorgeven. Dat was een schot in de roos. Door dat systeem kunnen we perfect anticiperen op de drukte en konden we het de voorbije vier jaar met z’n tweetjes prima bolwerken. Corona was geen fijne periode, maar zo hebben we er toch iets positiefs uit gehaald.”
Vaste klanten
Het publiek van Koken is erg divers, al heeft de zaak ook veel vaste klanten. “Wekelijks of zelfs dagelijks komen hier leerkrachten uit de buurt, arbeiders, studenten en zakenlui langs. Vroeger hadden we ook wel veel pendelaars, maar vier jaar geleden heb ik de openingsuren aangepast waardoor dat publiek wat verminderd is.”
“Helemaal in het begin waren dat vluchtige contacten, maar gaandeweg zijn er ook vriendschappen ontstaan. En daar ben ik enorm dankbaar voor. Zeker sinds corona merk je wel dat veel mensen nood hebben aan een babbeltje. En dat ga ik waarschijnlijk nog het meest missen.”
Koken Tielt blijft volgende week nog open. Hoe lang zal afhangen van de voorraad. “Ten laatste op 19 juli sluiten we de deuren. Het zal een vreemde week worden. Nu al komt het besef dat alles wat ik hier nu doe voor het laatst is. De laatste keer de deur dicht trekken zal raar zijn. In zekere zin is het alsof je afscheid neemt van een kindje. Per slot van rekening heb ik hier in de voorbije vijftien jaar wellicht meer tijd doorgebracht dan thuis.”
Vakantie
Rest de vraag wat Lotte gaat doen na Koken. “Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Eerst nemen we even vakantie en daarna zien we wel. Inclusief het restaurant heb ik uiteraard vooral ervaring in de horecasector, maar ik wil graag eens wat anders proberen in het leven. Mogelijk een kantoorjob, maar dan toch liefst iets waarbij ik regelmatig in contact komt met mensen.”
(SV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier