Anthony (51) opent 2,5 maanden nadat muur door dak van atelier viel opnieuw marsepeinwinkel: “Enkele keren met gezicht op een muur gebotst”

Anthony opent op zaterdag 9 maart opnieuw de deuren van zijn marsepeinwinkel. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Drie dagen voor Kerstmis sloeg bij de meester marsepein uit Bredene, Anthony Lams, het noodlot toe. Een hevige windstoot blies een muur van een nieuwbouw naast de deur omver en die viel door het dak van zijn atelier. Sindsdien beleefde Anthony slapeloze nachten, maar er is licht aan het einde van de tunnel. “Zaterdag openen we de winkel weer na 2,5 maanden”, zegt de man opgelucht. Het atelier blijft nog even gesloten.

Het zijn zware maanden geweest voor de Bredense marsepeinmeester. Tijdens de nacht van 21 op 22 december blies de wind een muur omver van een nieuwbouw. Die viel door het dak van zijn atelier en zorgde voor aanzienlijke schade. “Het toeval wil dat het gebeurde tijdens een van de drukste periodes van het jaar”, blikt Anthony terug. “Je wil dat op geen enkel moment meemaken, maar al zeker niet tijdens die periode.”

Anthony is eigenlijk ook teleurgesteld in de verzekering. “Je hoopt dat het als zelfstandige toch iets sneller zou gaan”, zegt hij. “Je voelt je als slachtoffer machteloos. Ik ben enkele keren met mijn hoofd tegen de muur gelopen. Zo was er een verzekeringsagent die niet geloofde dat het hier vol producten stond toen het gebeurde. Vlak voor kerst? Komaan. Er is heel wat media-aandacht geweest en die mensen hebben allemaal foto’s met de producten erop. Onvoorstelbaar is dat. Net alsof ik ga liegen. Ik heb als goede huisvader gehandeld om zo weinig mogelijk schade te hebben, maar ik had het niet in de hand.”

Oude kantine

Anthony beleefde de ene na de andere slapeloze nacht sinds het voorval. “Vijf keer heb ik honderden liters water uit mijn atelier moeten trekken. Om het uur wakker om te kijken of de dompelpomp naar behoren werkte. Het regende de afgelopen maanden pijpenstelen. Ik ben op slag enkele jaren ouder geworden de afgelopen maanden. Het zijn al zware tijden geweest.”

Produceren kon Anthony voorlopig in een oude kantine op een camping vlakbij. “Dankzij de familie Boey die dat geregeld heeft.” Een getal op het geleden verlies durft Anthony echter niet plakken. “De winkel is al die tijd gesloten gebleven, dus die aankopen zijn we kwijt, maar we hebben wel de grote afnemers kunnen beleveren. Valentijn en kerst zijn volledig in het water gevallen. Pasen valt te redden aangezien we op zaterdag 9 maart de winkel kunnen openen en dat drie dagen per week. De rest van de tijd wordt er gewerkt en dan kunnen we de winkel uiteraard niet openen”, aldus de Bredenaar.

Volkstoeloop

Op de ingebruikname van het atelier blijft het echter nog even wachten. “Dat zal zeker nog een tweetal maanden duren, maar we zijn blij dat we de winkel al kunnen openen. Dat is voor ons een zorg minder, want de stress van de afgelopen maanden valt niet te beschrijven. Vrijdag zou het atelier waterdicht zijn en ook dat is al een pak van mijn hart. Nu hopen dat onze klanten ons terugvinden. Ik heb die babbel met de klanten wel gemist. Als ik de vele berichten mag geloven die ik kreeg, dan wordt het een volkstoeloop. Ik zal ze met veel plezier omarmen”, besluit Anthony.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier