Het is uitzonderlijk dat iemand 40 jaar bij dezelfde werkgever blijft. Anne Glas genoot bovendien het voorrecht om als directiesecretaresse van MBZ het reilen en zeilen van de haven vanop de eerste rij mee te maken.
“Het deed me iets toen op 1 oktober met Tom Hautekiet een nieuwe baas binnenstapte”, zegt Anne Glas (61). Op 18 augustus was het precies 40 jaar geleden dat ze voor de toenmalige haventopman Fernand Traen het directiesecretariaat van MBZ opstartte. Na het middelbaar onderwijs in het Sint-Andreasinstituut op de Garenmarkt volgde ze aan de Kulak in Kortrijk een jaar rechten en behaalde ze aan het HTI in Brugge een bachelor secretariaat moderne talen.
“In 1980 begon ik in het toenmalige havengebouw aan de Lodewijk Coiseaukaai in Brugge met slechts een tafel, een stoel en een elektrische typmachine. Mijn taak was voornamelijk uitvoerend: het behandelen van inkomende brieven, faxen en telefoonberichten. Meneer Traen dicteerde brieven en nota’s, ik noteerde in steno en tikte alles uit. Als dezelfde brief voor tien mensen bestemd was, dan moest je die nog tien keer met telkens een andere aanspreking helemaal op papier uittikken. De eerste computer op kantoor was een bijzonder welkom instrument. Later leidden de inburgering van de mobiele telefoon en e-mail tot een sterke toename van het werkvolume en -ritme. Gaandeweg evolueerde ook de jobinhoud van uitvoerende ‘secretaresse’ naar een meedenkende en ondersteunende rol van managementassistant.”
Koning Boudewijn
Ook de stijl op de werkvloer veranderde sterk. “Fernand Traen liet zich aanspreken met ‘meneer de voorzitter’. Toen hij in 2001 op zijn 70ste met pensioen ging, liet Joachim Coens, zijn piepjonge opvolger van 34, een frisse wind waaien. Het was nog steeds ‘meneer Coens’, maar voortaan stond de deur van het bureau altijd open, introduceerde hij teambuildings, verscheen hij soms casual gekleed en nam hij zelfs deel aan het zwemmen in de haventriatlon. Eind vorig jaar nam ‘collega Rik’ Goetinck tijdelijk het roer en nu vraagt de nieuwe ceo Tom Hautekiet meteen dat iedereen gewoon ‘Tom’ zegt.”
Uit 40 jaar loopbaan houdt Anne Glas een schat aan herinneringen over. “Van een klein haventje met een oude dam beleefden we van 1972 tot 1985 de enorme uitbouw. Fernand Traen, een visionaire man, ging daarvoor ontelbare keren pleiten in Brussel. Zeebrugge werd een echte wereldhaven met strekdammen, een voor- en achterhaven met grote, diepstekende dokken en een zeesluis van 500 meter lang. De absolute hoogdag was de feestelijke inhuldiging door koning Boudewijn op 20 juli 1985.”
Margaret Thatcher
Twee jaar later beleefde Zeebrugge zijn zwartste bladzijde. “Op 6 maart 1987 vielen bijna 200 doden bij de ramp van de Herald of Free Enterprise. De reddings- en bergingswerken in het donker en de kou waren verschrikkelijk. Het crisiscomité in het nieuwe havengebouw werd geleid door gouverneur Vanneste en kreeg het bezoek van premiers Wilfried Martens en Margaret Thatcher.”
Toch verhuisde het directiesecretariaat pas tien jaar later naar Zeebrugge. “De havenkapiteinsdienst was er al aanwezig, maar pas op 21 november 1997 verlieten we de kantoren aan de Coiseaukaai. Het was tof dat alle collega’s bijeenkwamen, maar de grootste openbaring was dat we door het raam middenin de actie van de haven zaten. De oude kantoren waren huiselijk en gezellig, maar het nieuwe gebouw is een modern, stijlvol baken waarvoor we trots en dankbaar zijn.”
Tien maanden revalideren
De mooie tijd werd abrupt verstoord toen Anne Glas drie jaar geleden een beroerte kreeg. “Het kostte me tien maanden revalidatie om terug te kunnen te functioneren. Gelukkig was mijn levenswerk in goede handen bij Lieve Lameire, die ik sinds 2005 had opgeleid. In de zomer van 2018 ging ik weer aan de slag, weliswaar deeltijds en in een minder belastende functie op de commerciële dienst. Sindsdien kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om gezond te blijven.”
De volgende grote datum op haar agenda wordt 1 mei 2022. Dan gaat de echtgenote van Henk De Blaere, exploitatiemanager bij de Watergroep, met pensioen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier