Ambulante handel is nu ook toegelaten in Beernem

Schepen Patricia Waerniers, schepen Ruben Strobbe en raadslid Kurt Vanneste.© AVH
Schepen Patricia Waerniers, schepen Ruben Strobbe en raadslid Kurt Vanneste.© AVH
Redactie KW

Voortaan gelden soepelere regels in Beernem voor ambulante handel zoals een kaasboer, viskraam, groenten- en fruitkraam of een pizzakraam.

“Dit is een goede stap vooruit in het leefbaar houden van onze dorpskernen. Hiermee brengen we de handel terug naar onze pleinen en kernen”, zegt schepen Ruben Strobbe (CD&V), bevoegd voor Lokale Economie en Ondernemen. Tot voor kort was ambulante handel in Beernem enkel toegelaten op de wekelijkse vrijdagmarkt op de parking van OC De Kleine Beer. Maar de gemeente laat ambulante handel nu ook toe op vaste locaties: Het Kerkplein in Oedelem, het Pelderijnplein in Sint-Joris, het Gemeenteplein in Beernem. Daarnaast is het ook mogelijk om toelating te verkrijgen op private plaatsen langs de openbare weg of op commerciële parkings.

“Naar aanleiding van de coronamaatregelen zijn ondernemers inventief en ontving het gemeentebestuur steeds meer aanvragen voor ambulante handel op openbaar domein en privé-eigendom. We zijn niet tegen, want winkelen in de buitenlucht is veilig. Maar we willen wel wildgroei voorkomen en de consument beschermen. Daarom hebben we dit nu gereglementeerd en wordt handel op bepaalde plaatsen en tijdstippen toegestaan. Ook handel op rondtrekkende wijze zoals een ijskar kan met toestemming van de gemeente”, gaat schepen Strobbe verder.

Schepen van Kermis Patricia Waerniers (CD&V): “Zo bieden we kansen aan de foorreiziger Johnny Carnier uit Beernem, die met zijn kermisfoorkraam elke woensdagmiddag aan de kerk in Oedelem staat met oliebollen, appelbeignets en churros. In het weekend kun je ook van het kermislekkers genieten op de parking van Tuin- en Dierenspeciaalzaak Lataire, langs de Sint-Jorisstraat.”

Een vergunning werd intussen ook afgeleverd aan Jamiez die pizza’s en pasta verkoopt langs de Knesselarestraat in Oedelem en Pizza E Vino op de parking van Hoeveslagerij De Bokke in Beernem. Voor het Gemeenteplein in Beernem en het Pelderijnplein in Sint-Joris werd ook al interesse geuit. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier