22 West-Vlaamse ondernemingen krijgen duurzaamheidscertificaat

Ook de REO Veiling in Roeselare kreeg het duurzaamheidscertificaat. © Olaf Verhaeghe
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws

22 West-Vlaamse ondernemingen ontvangen dinsdag 27 oktober het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research. 88 bedrijven werden minstens drie jaar door Voka begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. “Dit toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, begeleidde bedrijven al een twintigtal jaren naar duurzaam ondernemerschap via het Milieucharter. Tot er in 2018 een versnelling hoger geschakeld werd door een samenwerking aan te gaan met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) voortaan een VN-erkenning ontvangen; een ‘Certificate of Completion’.

Ondernemingen die minstens drie jaar deelnemen aan het traject en daarbij acties opzetten voor elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR SDG Pioneer-certificaat. Vandaag kregen de eerste 88 ondernemingen, waaronder 22 West-Vlaamse, die onderscheiding via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. In heel België krijgen dit jaar overigens maar 100 bedrijven het SDG Pioneer-certificaat. “Het bewijs dat we niet alleen duurzaam ondernemen prediken in ons Plan Samen Groeien, maar het ook in de praktijk waarmaken en zo als werkgeversorganisatie een unieke rol spelen”, aldus Bert Mons.

Strategische voorsprong

Eén van de laureaten, Steven Maeyaert, CEO van Furnibo uit Veurne, is alvast opgetogen met het certificaat: “Toekomstgericht zal de duurzaamheidsgedachte alleen aan belang winnen. Het feit dat we met Furnibo nu al het SDG Pioneer-certificaat behalen, bezorgt ons een strategische voorsprong op andere bouwbedrijven. “

Samenwerking centraal

Niet alleen Voka West-Vlaanderen, en bij uitbreiding Voka, pleit voor samen groeien, ook UNITAR-directeur Nikhil Seth pleit voor meer samenwerking: “De SDG’s in de praktijk omzetten, lukt enkel door lokale en wereldwijde samenwerkingen om de hele samenleving te bereiken. Door in aparte silo’s te werken kunnen we niet opschalen, wat nochtans de sleutel is tot succes.”

Nog eens meer dan 100 andere ondernemingen worden intussen door Voka klaargestoomd, waaronder 20 door Voka West-Vlaanderen, om deze prestigieuze titel te verkrijgen in de komende jaren. De 88 laureaten van dit jaar kunnen overigens nog een stapje verder gaan. Indien zij tijdens de volgende twee jaren een pilootproject rond transitie op poten zetten, zullen zij het SDG Champion-certificaat ontvangen.

Kringloopeconomie

“De samenwerking met Voka is voor CIFAL Flanders van groot strategisch belang. We kunnen hierdoor niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan, het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven die écht het verschil maken in het realiseren van een effectieve kringloopeconomie, gebaseerd op waarden en goed bestuurlijk beleid” zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders. “We kijken ernaar uit om ook zoveel mogelijk bedrijven mee te kunnen nemen in het vervolgtraject naar ‘SDG Champion’ om multisectoraal aan een rechtvaardige transitie te kunnen bouwen.”

Dit zijn de 22 West-Vlaamse bedrijven die het certificaat behaalden:

Abriso -Jiffy NV site Anzegem

Anzegem

Barias Frozen Food Co-packing Expert

Roeselare

Biostoom Oostende

Oostende

Bouwbedrijf FURNIBO

Veurne

Daikin Europe

Oostende

delaware

Kortrijk

Elicio

Oostende

Inagro

Rumbeke

Ingenium

Brugge

IWVA

Koksijde

Kringloopcentrum Zuidwest Vlaanderen

Avelgem

Mariasteen

Hooglede

Milcobel DPI (site Kallo en Langemark)

Kallo en Langemark

Milcobel CPS (site Moorslede en Dupont Cheese)

Moorslede en Brugge

Milcobel Ysco

Langemark-Poelkapelle

PepsiCo Veurne / Veurne Snack Foods

Veurne

Prosafco nv

Roeselare

REO Veiling

Roeselare

‘t Veer

Menen

TVH – Thermote & Vanhalst

Waregem

Vandecasteele Houtimport

Kortrijk

WAAK

Kuurne

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.