Delen van Diksmuide en Kortemark uren zonder stroom

Redactie KW

Grote delen van de regio Diksmuide en Kortemark hebben donderdagmorgen uren zonder elektriciteit gezeten. IJzelvorming had een stroomonderbreking veroorzaakt op de hoogspanningslijn tussen Beerst en de kust.

Donderdagmorgen 14 februari omstreeks 7.10 werd de stroom op de 150 kilovolt-lijn tussen Beerst en de kust uitgeschakeld. “De oorzaak daarvoor was geen stroomtekort, maar een fenomeen dat ‘galloping’ heet”, zegt Lise Mulpas, woordvoerder van Elia dat het hoogspanningsnet beheert. “Galloping is vrij uitzonderlijk en treedt op bij een combinatie van vriestemperaturen, een zekere windsnelheid uit een bepaalde windrichting en een bepaalde luchtvochtigheid. Dat veroorzaakt ijzelvorming op de hoogspanningslijnen. Door die ijzelvorming beginnen de lijnen te bewegen. Als de lijnen elkaar te dicht naderen, is er een hoog risico op kortsluiting. Daarom wordt de stroom onderbroken.”

Zodra het gevaar voor kortsluiting geweken is, kan er in principe weer stroom op de lijnen worden gezet. In eerste instantie hebben technici geprobeerd om de stroomtoevoer vanop afstand te herstellen. “Maar dat is niet gelukt”, gaat Lise Mulpas verder. “Een ploeg moest het probleem ter plaatse in het hoogspanningsstation in Beerst aanpakken.”

Even voor 11 uur donderdagmorgen was de elektriciteitstoevoer hersteld.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 15 februari 2013.

Delen van Diksmuide en Kortemark uren zonder stroom

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.