Zes erfgoedexpo’s in Beernem

De zes erfgoedexpo's gaan opnieuw open voor publiek. (foto AV)
Arno Van Haverbeke

Het gemeentebestuur organiseert deze maand in samenwerking met de erfgoedraad en de twee Beernemse Heemkringen zes erfgoedexpo’s in de verschillende deelgemeenten.

De expo’s die momenteel georganiseerd worden, kwamen eerder al eens aan bod. Maar omdat ze toen slechts kort aan bod kwamen, wil het gemeentebestuur van de gelegenheid gebruikmaken om de expo’s opnieuw uit te brengen. “Steeds meer mensen plannen een staycation en blijven in eigen buurt om hun vakantie door te brengen. Reden te meer om die expo’s van onder het stof te halen en mensen opnieuw te laten genieten van ons lokaal erfgoedaanbod. De mensen van de erfgoedraad en de Heemkring hebben telkens een uitgebreide en gedetailleerde tentoonstelling vormgegeven”, begint schepen van Erfgoed Patricia Waerniers (CD&V). In elke parochie is een expo over iets typisch voor die locatie te vinden. De expo’s blijven tot eind augustus geopend voor het publiek.

Eigen initiatief

De gemeente organiseert de expo’s op eigen initiatief in samenwerking met de erfgoedraad en Heemkringen. “Dat is nodig, want veel mensen blijven thuis door de coronacrisis en de strengere maatregelen. Ook de Heemkring organiseert niks meer, omdat het niet makkelijk is om in deze omstandigheden nog iets op poten te zetten”, gaat schepen Waerniers verder. Hetzelfde geldt voor de andere Beernemse verenigingen. Sportief Beernem plande bijvoorbeeld een sneukeltocht, waarvan de eerste kaartjes zelfs al verkocht waren. “De mensen van die vereniging moesten wederom alles aanpassen en herorganiseren. Op den duur zien verenigingen het niet meer zitten om iets op poten te zetten. Dat begrijp ik ook, want al hun voorbereidend werk is telkens weer voor de vuilnisbak.”

“Verenigingen zien het niet meer zitten om iets op poten te zetten”

De gemeente kan daarin een andere rol spelen. Als overheidsdienst krijgen ze de Ministeriële Besluiten van de hogere overheden snel binnen. “Wij hebben verschillende diensten met personeel die met alle nieuwe info aan de slag kan. Verenigingen hebben die optie niet, wat het voor hen dan ook zeer pijnlijk maakt om telkens opnieuw van nul te moeten beginnen.” De sneukeltocht van Sportief Beernem gaat overigens nog steeds door. Deelnemers kunnen op vrijwillige basis, binnen hun eigen bubbel, starten aan café De Zevende Hemel in Beernem. Daar liggen folders met alle informatie over de route, maar ook met info over de verschillende haltes. Ook een van de erfgoedexpo’s maakt deel uit van de tocht. “De deelnemers kunnen zelf kiezen of ze met hun eigen bubbel de lokale horeca steunen. Een sneukeltocht zoals we die vroeger kenden, waarbij je met vrienden een hapje en een drankje gaat nuttigen, dat kan nu eenmaal niet op dit moment”, reageert schepen Waerniers.

Het einde nabij

Voorlopig houden de Beernemse verenigingen volgens schepen Waerniers het hoofd nog boven water. “Voor zij die het moeilijker hebben, is er een coronaherstelfonds. Verenigingen die door corona extra kosten hebben, kunnen die bij ons aangeven. Alles wordt dan in detail bekeken, waarna we nagaan of ze recht hebben op hulp van de gemeente. Zo willen we vermijden dat verenigingen kopje onder gaan. Het is aan ons om, samen met de verenigingen, oplossingen te zoeken”, besluit de schepen.

Ook de evenementen aan het evenementenplein bij OC De Kleine Beer, die ‘Paraschol’ werden genoemd, blijven doorgaan. De gemeente past de extra maatregelen toe en gelukkig kunnen de evenementen blijven rekenen op veel bezoekers. Deze week kwam Stan van Samang en ook dat concert bleek een succes te zijn. Een handvol evenementen annuleerde de gemeente wél: “Om te veel concurrentie met de lokale horeca te vermijden, en dat willen we zeker niet”, besluit schepen Patricia Waerniers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.