Stad Roeselare biedt gratis workshops paleografie aan. In het archief liggen namelijk nog heel wat schatten te wachten om ontcijferd te worden. Zo ontcijferden de vrijwilligers onlangs een document over een heksenproces in Roeselare. “Zo’n verhalen zijn ontzettend waardevol.”
Oude handschriften die teruggaan tot de 15de eeuw ontcijferen. Lijkt het je ongelofelijk boeiend om te doen? Dan biedt de stad Roeselare je een gratis cursus aan om dat te leren. Kleine waarschuwing: het is allesbehalve simpel. “Op vandaag hebben we een twintigtal vrijwilligers dat op regelmatige basis oude archiefstukken helpt te ontcijferen. Maar er liggen nog onwaarschijnlijk veel documenten te wachten. De stad kocht onlangs ook een reeks historische documenten aan uit het familiearchief van Graaf de Thiennes”, zegt archiefschepen Dirk Lievens (CD&V). Wie regelmatig archiefstukken onder de loep neemt, merkt al snel dat de 19de eeuwse handschriften vaak moeilijker te ontcijferen zijn dan de 15de eeuwse kloostergeschriften. “En daar is een logische verklaring voor. De oudste documenten werden met zorg geschreven door mensen van adel. In de 19de eeuw schrijft de gewone mens en wordt er dus veel slordiger geschreven”, zegt Hector Lievens, gespecialiseerd in het 16de tot en met 18de eeuwse archief.
Nieuwe krachten
Een onleesbaar woord kan tot een verkeerde of onvolledige interpretatie van de tekst leiden. Ook stamboomonderzoekers hebben het moeilijk om geschriften te lezen. Het stadsarchief schiet de amateuronderzoekers daarom te hulp en organiseert workshops oud schrift (paleografie). In drie sessies leer je oude stukken tekst ontcijferen. Het wordt een praktijkgerichte workshop waarin de lesgevers verschillende stijlen en geschriften bekijken aan de hand van concrete voorbeelden en teksten. Hector Lievens zal een van de lesgevers zijn, net zoals Wilfried Devoldere, die zich focust op het 19de eeuwse notarisarchief. “We willen de belangstelling voor de schatten levendig houden. Er is een groep vrijwilligers, veelal komende uit erfgoedverenigingen of familiekunde, maar we willen nieuwe krachten aantrekken”, zegt Patrieck Geldhof van de dienst archief. “De voorbije 10 jaar hebben we in totaal 96 registers of boeken ontsloten, goed voor 27.860 akten en 161.914 namen.” En er zitten effectief schatten bij. “Zo ontcijferden we een document over het proces van de heks van Roeselare. Wie weet er dat er in Roeselare een heksenproces is geweest? Die verhalen zijn waardevol voor de stad. We gaan daar zeker nog iets mee doen”, aldus Lievens.
Unieke kans
Wie interesse heeft mag ook eigen teksten meebrengen. “In de streek ga je zo’n opleiding niet gauw vinden. De stad vult een hiaat op. En gratis dan nog.” Een unieke kans en dat blijkt uit de inschrijvingen. Op vandaag zijn er al 16. De drie sessies vinden plaats in de gemeenteraadszaal op dinsdagnamiddagen 13 en 27 februari en 13 maart telkens van 14 tot 16 uur. Er is geen voorkennis nodig en deelnemers krijgen een gratis syllabus. Inschrijven via archief@roeselare.be of 051 26 22 40.
(MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier