WO I in West-Vlaanderen in beeld: duizenden luchtfoto’s brengen frontlinies, kraters en loopgraven in kaart

Een huidig luchtbeeld van Ieper, overlapt door een historische luchtfoto. © Geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’
Phebe Somers

Benieuwd hoe jouw gemeente eruit zag tijdens de Eerste Wereldoorlog? Provincie West-Vlaanderen bundelde samen met verschillende partners alle luchtfoto’s van onze streek die tussen 1914 en 1918 werden genomen. De beelden werden samengebracht op het geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’, waarop iedereen het landschap van nu kan vergelijken met dat van 100 jaar geleden.

Gedetailleerd landschap

Meer dan 2.500 historische luchtfoto’s uit de Eerste Wereldoorlog zijn voortaan online beschikbaar op het geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’. Ze tonen het landschap van onze streek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tal van experts selecteerden de beste beelden op de volledige provincie te bedekken. Via het online platform kun je inzoomen op de huidige kaart van West-Vlaanderen, en daarna een foto uit de lijst kiezen die toont hoe die specifieke plek eruit zag tussen 1914 en 1918. Voor de frontlinies kozen de samenstellers overlappende foto’s uit verschillende oorlogsjaren, zodat je de evolutie en vernieling van het landschap heel gedetailleerd kan volgen.

Het geoportaal is het resultaat van de samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent, In Flanders Fields Museum, Koninklijk Legermuseum, War Heritage Institute en Imperial War Museums.

Met een druk op de knop kun je de transparantie van de historische, overlappende foto aanpassen en de huidige situatie laten doorschijnen, om je echt goed te kunnen oriënteren in het gekozen gebied. Iedereen kan daardoor zelf aan de slag gaan en op ontdekkingstocht gaan: liep er een loopgraaf door jouw tuin? Hoe zag het ‘niemandsland’ tussen de frontlinies eruit? De Provincie noemt het zelf een unieke bron met een schat aan informatie over het oorlogslandschap in onze regio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier