Wilde Westen en Track klaar voor zittende dakconcerten: “Natuurlijk steken we eraan toe”

We herkennen Jatse Behaeghe, Tom Vangheluwe, Luc Vandewalle, Eva Nowé, Elice Spillebeen en Vital Hoornaert. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Samen met Muziekcentrum Track slaat de Kortrijkse concertorganisator Wilde Westen de handen in elkaar om er een buitengewone concertzomer van te maken. Vanaf 1 juli vinden er zittende dakconcerten plaats op het dakterras van De Kreun.

Algemeen directeur Tom Vangheluwe, die sinds 2019 aangesteld werd als opvolger van Joost Fonteyne, moest creatief te werk gaan met zijn collega’s. “De regels zijn wat ze zijn en die moeten gevolgd worden. Nu er met bubbels gewerkt kan worden, zijn er wel meer mogelijkheden om te exploreren en te experimenteren, maar het is allemaal niet zo gemakkelijk”, weet Tom.

Ondertussen is de beslissing wel al gevallen om enkel zittende concerten te organiseren op het dakterras van De Kreun. Staande ovaties zullen vervangen worden door zittende ovaties en ook mondmaskers zullen een basisverplichting worden bij een bezoek. Ondertussen werkt de organisatie met man en macht om er een zomers gevoel te creëren. “In openlucht loopt iedereen minder risico en met de zomer in zicht hopen we natuurlijk op goed weer. Het worden overduidelijk unieke ervaringen, daar zijn we zeker van.”

50 tot 80 man per show

Wie gehoopt had om lekker met zijn vrienden aan de bar te kunnen hangen en te genieten van een goede weekendinzetter is er niet aan voor de moeite. “Tooghangen gaan we niet doen, maar iedereen kan binnen zijn eigen bubbel wel met elkaar in contact blijven.”

Als we moeten kiezen tussen live of online dan gaan we wel voor live, ook al is het voor 50 man

Bezoekers van De Kreun weten dat een zaalshow ongeveer 600 man kan herbergen. Nu de organisatie dit alles moet beperken tot een zesde van de capaciteit ligt het financiële plaatje op tafel. “Een aantal grote, duurdere evenementen zoals het ‘BOS! Festival’ gaan dit jaar niet door. We kunnen een deel van het geld daarvan gebruiken om de concerten van deze zomer te bekostigen. Uiteraard steken we eraan toe als organisator, maar langs de andere kant zijn we een springplank voor de artiesten en dat vinden we ook belangrijk”, aldus Tom. Die springplank werd tijdens de lockdown ingevuld met een Spoetnik-programma en wordt verder uitgebreid na de lockdown. “We blijven kansen bieden aan talenten en artiesten. Dat vinden we enorm belangrijk. Ook onze ‘on-stage with-evenementen’ blijken steeds een groot succes te zijn.”

Minder online

Tijdens Sinksen 2020 toonde het Wilde Westen zich van zijn beste kant. Met twee unieke livestreamevenementen werd er heel wat volk gelokt. “Voor herhaling vatbaar”, vertelt Tom. “Het was een mooie ervaring en we hebben het onderste uit de kan gehaald. Meer dan 20 crewleden zaten geschaard achter dit prachtige project. We kunnen dit zeker herhalen, maar dan willen we ook kwaliteit kunnen bieden. Als we moeten kiezen tussen live of online dan gaan we heus wel voor live, ook al is het maar voor 50 man.”

Ook op vakantie gaan gebeurt dit jaar voor de volledige crew anders. “Het najaar is onzeker, dus ook opnieuw de geplande concerten. We zijn met ons team sterk genoeg om kort op te bal te spelen en te experimenteren met nieuwe zaken. Ook onze eigen collega’s hebben hun vakantie aangepast in functie van corona. Zo sluiten we geen vier weken dit jaar maar slechts twee weken en neemt iedereen gespreid alles op. Dat zorgt ervoor dat er steeds genoeg personeel aanwezig is om alles in goede banen te leiden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.