Nog tot en met zondag 14 februari is het Week van de Belgische Muziek. Zo willen VRT en muziekplatform VI.be de cultuursector steunen. Maar hoe gaat het met de sector in onze provincie? Eén ding hebben onze muziekclubs gemeen: ze staan klaar om snel te schakelen van zodra er weer meer mag.
“Voor ons is het al een heel jaar Week van de Belgische Muziek”, zegt Elisah Vandaele van muziekorganisator het Wilde Westen. De Kortrijkse muziekorganisator moest al heel wat concerten verplaatsen. “Sommige namen hebben we al voor een derde keer verschoven. Bij een vierde keer wordt het gewoon belachelijk en moeten we annuleren.”
Dat betekent niet dat ze stilzitten in Kortrijk. “Onze teamleden putten uit hun creatieve talenten en iedereen is zich aan het omscholen. Productiemedewerkers werden cameramannen om online te streamen. We brengen nu niet alleen concerten, maar zijn overgeschakeld naar online interviews met upcoming artiesten, educatie dus.”
Eind februari zou normaal het Festival Kortrijk plaatsvinden, een feestweekend dat ze niet zomaar voorbij laten gaan. “Normaal verwelkomen we vijf dagen lang artiesten op ons podium. In coronatijden verhuizen we naar het wereldwijde web. Op de muren van De Kreun zal er ook een lichtprojectie te zien zijn.”
Financiële dreun
“We hoopten eerder al op enkele versoepelingen, maar we bleven op onze honger zitten”, zegt Patrick Keersebilck, directeur van Cactus Club Brugge. “Het coronavirus leidt de dans en het valt af te wachten hoe de overheid daarop inspeelt. Voor ons is het niet alleen een vraag wanneer we terug open kunnen, maar ook hoe we dat zullen moeten doen.”
Cactus Club organiseert in tegenstelling tot De Kreun geen online evenementen. “Dat kost ook geld en momenteel hebben we nul inkomsten. Al een geluk dat onze werknemers op de technische werkloosheidsuitkering kunnen rekenen. Zonder dat systeem zouden er zeker ontslagen gevallen zijn. Daarnaast ligt onze essentie niet online. Wij willen muziekgroepen live in contact brengen met hun toeschouwers.”
Goeie tijden
“Het zijn goede tijden voor ons”, zegt Patrick Smagghe van de Diksmuidse muziekclub 4AD. Het klinkt bijna sarcastisch, maar hij is serieus. “We hadden al een paar jaar het idee om een residentiehuis voor rock- en popartiesten te bouwen waar ze na hun optreden kunnen overnachten. Ons muziekcentrum is omgetoverd in een bouwwerf waar onze teamleden druk in de weer zijn met de afwerkingen. Daardoor vallen ze niet op technische werkloosheid.”
Een verbouwing steunt op een prijzig kostenplaatje en zonder concerten is de inkomstenkas leeg. “We kunnen rekenen op een subsidie, maar moeten na elk overheidsoverleg de begroting aanpassen zolang er geen versoepelingen zijn.”
Snel schakelen
Bij muziekcentrum Dranouter proberen ze positief te blijven. “We zijn in blijde verwachting van mogelijke restricties. We hopen op de paasvakantie, al blijft dat koffiedik kijken. De planning voorbereiden is het enige wat we nu kunnen doen”, zegt Steven Reynaert, programmator van Dranouter. “Niet alleen het muziekcentrum, maar ook eetcafé ’t Folk is al maanden dicht. Ons restaurant draait normaal super goed, dus dat is een streep door de rekening.”
Bij alle muziekcentra benadrukken ze dat ze snel kunnen schakelen. “Voorlopig hebben we weinig perspectief en weten we niet in welke richting mogelijke versoepelingen zullen gaan”, zegt Lode Pauwels van De Zwerver uit Leffinge. “Uiteindelijk zijn we een flexibele sector die goed kan schakelen. Als ze ons zeggen dat we vanaf overmorgen kunnen herstarten, zijn we daar klaar voor.”
Ook voor de Week van de Belgische Muziek staat er iets op het programma. “Op 13 februari organiseren we een gratis livestream. Daar zal de band Shore Shot zijn nieuwe vinylplaat voorstellen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier