Theaterzaaltje in stadsschouwburg niet bruikbaar na waterlek

© (Foto CMW)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Gebruikers van de theaterzaal in de Ieperse stadsschouwburg moeten op zoek naar een andere locatie. Een waterlek, veroorzaakt tijdens de werken op de Leet, maakte de verwarmingsinstallatie stuk. Het stadsbestuur maakt van de vervelde situatie gebruik om het ventilatiesysteem in het gebouw op orde te brengen.

Nu het weer mag, had onder meer toneelgezelschap Richten de bedoeling om terug gebruik te kunnen maken van de stadsschouwburg aan het Vandepeereboomplein in Ieper. Een waterlek veroorzaakt tijdens de werken op de Leet zorgt er echter voor dat dit nog niet meteen kan. “De specifieke oorzaak van het euvel wordt nog verder onderzocht”, aldus schepen Valentijn Despeghel (Vooruit). “Het gevolg was dat er water in de kelder kwam. Op een bepaald moment liep het even snel binnen als we het konden buiten pompen.”

In de kelderruimte bevindt zich de verwarmingsinstallatie en die ging stuk door het water. Die zal nu worden vervangen. Het stadsbestuur wil van de gelegenheid gebruik maken om het ventilatiesysteem in de schouwburg op orde te brengen. De coronavoorschriften geven aan dat het CO2-gehalte in een ruimte niet hoger mag zijn dan 900 parts per million (ppm) en ieder geval niet de 1.200 ppm mag overschrijden.

“Met de nieuwe installatie zou dat moeten lukken”, aldus schepen Despeghel. “Het kan niet de bedoeling zijn om tijdens een voorstelling plots de deuren open te moeten zetten omdat het CO2-gehalte te hoog komt”, aldus de schepen.

Het gevolg van dit alles is dat enkele verenigingen die gebruik maakten van de stadsschouwburg dat tijdens de herstelwerken niet zullen kunnen doen. “Dat is jammer voor enkele theatergezelschappen en de revue”, aldus Dirk Clement van de Ieperse kunstkring Richten. “Wij spelen er al vele jaren en hebben er geen klagen over. Tijdens corona weken we uit naar het Dépot en naar de Sint-Jozefschool, waar we buiten onder een afdak repeteerden. Wij namen nu snel contact op met het JOC, waar we voorlopig terecht kunnen voor onze eerste postcoronavoorstelling. Gelukkig kennen de techniekers de zaal en zijn materiaal voor geluid en belichting gemakkelijk aan te brengen. En er is een bar (lacht).” Schepen Valentijn Despeghel begrijpt dat de situatie niet aangenaam is, maar spreekt van overmacht.

In 2024 start een studie op die moet peilen naar de toekomst van de Stadschouwburg. De schouwburg is een historisch gebouw opgetrokken naar een ontwerp van architect Jules Coomans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier