Toneelkring Ernst & Leute uit Blankenberge staat eindelijk weer op de planken

Vooraan Emma Rappé, Bjorn Goethals en Sanne Willem, achteraan Gisèle De Bruyne, Tim Brouckaert, Valérie Govaert en Pieter Floryn. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op zaterdag 11 december gaat de nieuwste productie van Ernst & Leute uit Blankenberge in première: de klucht ‘Niet alle dieven komen ongelegen’ van Dario Fo. De regie is in handen van Gerlinde Floryn.

Het stuk van de Italiaanse toneelregisseur Dario Fo is volgens Ernst & Leute-regisseur Gerlinde Floryn een ‘bonte aaneenschakeling van misverstanden en vreemde wendingen’. Vanwaar de keuze?

“In 2005 brachten we met Ernst & Leute Dario’s Dagboek van Eva, en zijn bijzondere humor sprak mij toen enorm aan”, zegt ze. “Bovendien merk ik ook nu weer dat de spelersgroep zich geweldig kan uitleven in het stuk. De dolkomische verwikkelingen gaan vergezeld van knettergekke dialogen, die op hun beurt doen lachen dat het een lieve lust is. Er wordt ook tegen zere schenen geschopt, er worden heilige huisjes ingebeukt… Maar de sfeer verzuurt nooit. Het plezier spat van het podium.”

Leute zonder ernst

En eens goed lachen, daar hebben we met z’n allen nood aan volgens de regisseur. “Samen lachen en genieten van toneel is ‘helend’. Het brengt mensen samen en het werkt bevrijdend. Het wordt dus alleen leute deze keer. Leute zonder ernst”, klinkt het.

Ook bijzonder is dat het stuk wordt ingeleid door Hugo Van Loocke en Gisèle De Bruyne. Het duo brengt op de scène ode aan het Khnopfftheater. “Het wordt er onze laatste opvoering en dat doet wel wat raar. In afwachting van de heropbouw zijn we nu op zoek naar een tijdelijk onderkomen, maar het publiek moet zich geen zorgen maken: ook de komende jaren blijven we spelen”, aldus nog Gerlinde Floryn.

Krachten gezocht

Toneelkring Ernst & Leute mag ondertussen al 86 kaarsjes uitblazen. “We hebben de ambitie om 100 jaar en meer te worden, en dus blijven we op zoek naar nieuw talent. Dit jaar maakt Emma Rappé bijvoorbeeld haar debuut, een erg veelbelovende speelster!”

“Maar een toneelkring draait natuurlijk niet enkel op acteurs, dus ook mensen voor achter de schermen zijn steeds welkom. Een decorbouwer, een souffleur, een barmedewerker; het zijn maar enkele voorbeelden van taken die kunnen opgenomen worden. Zo hebben we onlangs nog een nieuwe klank- en lichtman mogen verwelkomen in de groep. Met Ernst & Leute zorgen we voor een warme thuis.”

Veilig genieten

Voor de opvoeringen van Niet alle dieven komen ongelegen wordt het aantal toeschouwers beperkt tot 120 per voorstelling, er wordt gezorgd voor voldoende ventilatie en er is ook een CO2-meter aanwezig in de zaal. “Daarnaast vragen we bij de ingang om het Covid Safe Ticket en de identiteitskaart te tonen, en is ook het mondmasker verplicht.”

“In het licht van de laatste cijfers hebben we nog bijkomende maatregelen genomen om met z’n allen op een veilige manier van de voorstellingen te kunnen genieten. Dit jaar spelen we zonder pauze en na de voorstelling kan er ook niet nagepraat worden in onze bar. Maar al bij al zijn we zot content dat we weer op de planken kunnen staan voor ons trouwe publiek”, besluit de regisseur.

De acteurs zijn Valerie Govaert, Bjorn Goethals, Tim Brouckaert, Pieter Floryn, Emma Rappé, Sanne Willem, Gisèle De Bruyne en Hugo Van Loocke. De premièrevoorstelling vindt plaats op zaterdag 11 december om 20 uur. Er zijn ook nog voorstellingen op zondag 12 december om 15 uur, vrijdag 17 december om 20 uur en zaterdag 18 december om 20 uur.

Kaarten kosten 9 euro in voorverkoop of 10 euro aan de deur en zijn enkel online verkrijgbaar via www.ernstenleute.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier