Toneelkring Boontje hoopt op rentree na twee jaar: “We houden ons hart vast”

De ploeg van toneelkring Boontje staat te trappelen van ongeduld om weer de planken op te mogen. (foto MM)
Redactie KW

Halfweg augustus waren ze bij toneelkring Boontje nog in de wolken. Nadat hun jubileumjaar 2020 door corona de mist in was gegaan, konden ze eindelijk weer aan het repeteren slaan voor ‘De ingebeelde zieke’. Aan de vooravond van de première wordt het echter toch weer bang afwachten. “Onze eerste productie in twee jaar tijd hangt plots aan een zijden draadje”, beseft voorzitter Arlette Brackx.

“Ze staan te trappelen van ongeduld”, probeerde Arlette Brackx, voorzitter van toneelkring Boontje, in augustus het enthousiasme van haar spelers om er na twee jaar inactiviteit opnieuw in te vliegen te illustreren.

“2020 moest ons jubileumjaar worden. We zouden onze 25ste verjaardag vieren met de productie ‘De ingebeelde zieke’ van Molière. En toen kwam corona… Toen de maatregelen stilaan losgelaten werden, waren we er dan ook als de kippen bij om de repetitiedraad op te pikken. Langer wachten was ook geen optie, want dan zouden we nooit op tijd klaar raken voor de première.”

En toen stak de vierde coronagolf de kop op.

“Op het einde van de zomer werd duidelijk dat er nog nauwelijks restricties zouden zijn voor de vertoningen in het Staf Versluyscentrum. Eerst mochten er 200 toeschouwers in de zaal, maar later werd dat opgetrokken naar 500. Voor ons een ideaal scenario, want dat betekende dat we onze zaal vier dagen mochten vullen. Zoals de richtlijnen nu gelden, zullen we echter met het Covid Safe Ticket moeten werken. Dat CST in combinatie met een controle van de identiteitskaart laat ons toe om onze toeschouwers zonder enige beperking in de zaal toe te laten. Dus ook zonder mondmasker.”

We hebben serieuze inspanningen geleverd om deze productie op de planken te krijgen

“Maar we zijn ook niet blind voor de stijgende besmettingsgraad en ziekenhuisopnames. De eerste gevolgen ervan konden we deze week al zien. Knokke annuleerde alle gemeentelijke activiteiten, net als Houthulst. Eerlijk, we houden ons hart vast voor wat ons de komende dagen nog te wachten staat.”

Blijft alles zoals het nu is, dan moet Boontje enkel CST-controle aan de deur organiseren en de barwerking aanpassen.

“We hebben ons hierop voorbereid. We hebben de vereiste app op enkele gsm’s geïnstalleerd en leden gevonden die de taak willen vervullen. Maar het blijft natuurlijk een vervelende klus. We zijn bovendien een bezoekersvriendelijke kring. We hebben serieuze inspanningen – ook financiële – geleverd om deze productie op de planken te krijgen, na twee jaar inactiviteit. We willen geen (vaste) klanten verliezen door deze verplichte controle. Maar dat betekent niet dat we de regels niet strikt zullen volgen. Wie rood kleurt op de CST-app, raakt er niet in. Maar geen nood, in dat geval krijg je het ticket terugbetaald.”

Dat Boontjes publiek naar een avondje toneel hunkert, mag blijken uit de ticketverkoop.

“Wie dacht dat mensen wat terughoudend zouden zijn, vergist zich. We zitten al aan 700 verkochte kaartjes, een onverhoopt succes in deze bange tijden. We hebben ook nog maar dertien annuleringen genoteerd. We hebben die mensen hun kaartje intussen terugbetaald.”

In quarantaine

Kunnen nieuwe coronarichtlijnen nog roet in het eten gooien, dan houdt Arlette met nog een andere struikelblok rekening. “Twee spelers hebben zich vandaag ziek gemeld. Ze zitten momenteel in quarantaine. Je begrijpt dat het wegvallen van een of meer spelers onze productie nog kan hypothekeren. We kunnen niet, zoals een professioneel gezelschap, voor elke rol een back-up voorzien. In ‘De ingebeelde zieke’ staan bovendien alle zeventien acteurs en actrices van onze kring op de planken. Je begrijpt dat we met een bang hartje opstomen naar de première.”

Boontje brengt ‘De ingebeelde ziek’ van Molière in een regie van Arlette Brackx op 24, 25, 26 en 27 november naar het MEC Staf Versluys. De vertoningen vinden plaats om 20 uur. Op zondag 28/11 wordt gespeeld om 14.30 uur.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.stafversluyscentrum.be en aan de balie van het MEC. Een toegangskaartje kost 10 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar en 65-plussers (voor de matinee van zondag 28/11) betalen 8 euro. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier