https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Muziektheater in negen musea koppelt cultuur aan Westhoek-lekkernijen

Zalige Zonden met Jeroen Defauw, Evelien Lucy Verhegge, Silke Thorrez en Yves Bondue. © Michael Depestele
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In een organisatie van vzw Radio Sanseveria toert dit najaar het muziektheaterproject ‘Zalige Zonden’ langs acht streekmusea van de Westhoek. Bij elke voorstelling horen per locatie aangepaste streekgebonden hapjes en dranken. Het wordt een avond zo eigen aan de Westhoek: met het hart op de tong, geestdrift en ambiance, humor en wijsheid én vooral lekker eten.

Muzikant, acteur en rasverteller Yves Bondue schreef de tekst en de muziek voor Zalige Zonden. Hij acteert ook mee in het vierkoppige gezelschap, dat verder bestaat uit Silke Thorrez, Evelien Lucy Verhegge en Jeroen Defauw

“Ditmaal geen obussen en commiezen, de vaak typische Westhoekingrediënten”, zegt Yves, die afkomstig is uit Vlamertinge. “Het is een serieus stuk waarin ook al eens mag gelachen worden. We brengen vernieuwend theater dat in elk van de negen streekmusea speelbaar is.”

Kleurrijke personages

Zalige Zonden gaat over een jong koppel met grote dromen die door de dorpsoudsten niet altijd positief worden bevonden. Hun plannen komen zelfs tot op de gemeenteraad, waar de politiek zich over de kwestie moet buigen. Een scala aan kleurrijke personages passeert de revue en het geheel eindigt in een muzikaal-theatrale finale.

“We koppelen de voorstelling met per locatie aangepaste Westhoektapas. Denk aan hop in het Hopmuseum in Poperinge, taartjes in het Bakkerijmuseum in Veurne, tabakslekkernijen in het Tabaksmuseum in Wervik…”. Locaties waar er geen eigen catering voorzien is, krijgen Goeste uit Poperinge op bezoek met heerlijke tapas”, zegt Poperingenaar Geert Gombeir van Radio Sanseveria.

Zeven gangen

De titel ‘Zalige Zonden’ verwijst naar al die lekkernijen in de Westhoek, zoals een Pater van Westvleteren, een ambachtelijk ijsje, een stukje kaas uit de polders of een picon. Zonden die ons doen goesting krijg in meer. “Er zijn zeven gangen in evenveel ruimtes van het museum. Per gang wordt ook een stuk theater gebracht”, aldus Yves Bondue. “Het is een unieke manier om een museum te leren kennen. Je beleeft het museum als het ware van binnenuit.”

De culinaire nocturnes kosten 49 euro per persoon. Rechtstreeks inschrijven via het museum. De voorstelling start telkens om 19.30 uur. Spelcoach is Lize Pede. De voorstellingen lopen van 9 pktober tot 27 november in de streekmusea: Kasteel Beauvoorde in Veurne, Hopmuseum in Poperinge, Museum aan de IJzer in Diksmuide, Memorial Museum Passchendaele in Zonnebeke, Bakkerijmuseum in Veurne, Muziekcentrum in Dranouter, Tabaksmuseum in Wervik en Hooge Crater Museum in Ieper.

Meer weten? Surf naar http://www.toerismewesthoek.be/grotegoesting

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.