Cultuurwandeling onder de Ardooise akkers

De goesting bij de acteurs is bijzonder groot.© foto JC
De goesting bij de acteurs is bijzonder groot.© foto JC
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Tijdens de krokusvakantie biedt Cultuurkapel De Schaduw een twee uur durende visuele audio-wandeling aan. MOLmens speelt zich af onder de Ardooise akkers en laat wandelaars genieten van een straf stukje luistertheater.

“Vier mensen graven zich in onder de grond, afgesloten van de bovenwereld en zijn enkel op zichzelf aangewezen”, legt Jonah Muylle van cultuurkapel De Schaduw uit.

“Aangezien theater tegenwoordig heel moeilijk coronaproof te organiseren valt, is dit een ideaal alternatief. Met dit project gaan we op stap in de Ardooise akkers. De wandeling begint en eindigt aan Cultuurkapel De Schaduw en duurt ongeveer twee uur, audiofragmenten inbegrepen. De route passeert trouwens ook door ’t Veld en er ligt een privétuin op ons pad”, gaat Jonah verder.

Het is een zelfgeleide audiowandeling. Een smartphone en hoofdtelefoon of oortjes zijn dus net zoals gepaste kledij en goede stapschoenen noodzakelijk. Op zes verschillende punten staat een schoorsteen of pijp, die de illusie opwekt dat er onder de grond iets aan de hand is.

“Op bepaalde plaatsen is er effectief ook iets bezig. Op die plek kan je een QR-code inscannen en activeer je het audio-fragment. Het zijn zes fragmenten van telkens ongeveer vijf minuten die je al wandelend kunt verwerken”, aldus Jonah.

De goesting is groot

Radiomakers Lotte Nijsten, Gillis Van Der Wee en Lucas Derycke zijn de tekstschrijvers van dienst. In het verhaal nemen ze je mee langs een diepgeworteld wantrouwen in de buitenwereld en het effect dat dit heeft op de eigen realiteit. Voor de acteurs is deze productie de eerste keer sinds lang dat ze terug van hun passie mogen genieten. “De goesting is bij ons heel groot”, zegt Stef Eecloo.

“Eindelijk mogen we terug iets maken, met iets bezig zijn. Het voelt op een positieve manier vreemd aan. De ticketverkoop loopt als een trein en dat bewijst dat het publiek echt wel zit te wachten op dergelijke initiatieven.” Bij de online aankoop van een ticket, ontvang je de route. Er zijn tijdslots ingesteld van maximum vier personen per wandeling om de deelnemers te spreiden.

Tussen zaterdag 13 en zondag 21 februari kun je tussen 14.00 en 16.30 uur telkens per tijdslot van een halfuur inschrijven. Op vrijdag en zaterdag is er ook een nocturnewandeling mogelijk. De kans is reëel dat dit nog verlengd wordt. Reserveren kan via www.deschaduw.be.

MOLmens is een productie van Cultuurkapel De Schaduw met de stemmen van Wouter Deprez, Marleen Maes, Julie Delrue, Isabel Bourgeois en Stef Eecloo.

(KK/ foto JCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.