Streetartfestival The Crystal Ship uitgesteld tot juni

Dit werk maakte de gerenommeerde artiest DFace vorig jaar. Dit jaar worden opnieuw grote namen aangekondigd voor The Crystal Ship.© Toerisme Oostende
Dit werk maakte de gerenommeerde artiest DFace vorig jaar. Dit jaar worden opnieuw grote namen aangekondigd voor The Crystal Ship.© Toerisme Oostende
Gillian Lowyck

Door de aanhoudende coronasituatie heeft Toerisme Oostende beslist de nieuwe editie van het streetartfestival The Crystal Ship uit te stellen. De editie van 2021 zal niet zoals eerder gepland tijdens de paasvakantie plaatsvinden, maar wel van 12 tot 20 juni. De organisatie belooft alvast een topeditie.

Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt jaarlijks in de paasvakantie plaats in Oostende. Het staat traditioneel symbool voor de kick-off van de lente-evenementen, maar door corona wordt deze kleurrijke start uitgesteld naar juni. Nationale en internationale artiesten zullen van 12 tot 20 juni opnieuw kunstinstallaties en muurschilderingen creëren met de stad als canvas. De nieuwe creaties vervoegen de kunstwerken van eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours in constante evolutie doorheen de stad.

Topeditie

“Onze artiesten moeten niet enkel rekening houden met de maatregelen in België, maar ook met die uit hun thuisland”, vertelt curator Bjørn Van Poucke. “Dit komt er vaak op neer dat ze twee uitgebreide quarantaineperiodes moeten uitzitten, hier en thuis. Dat blijkt voor velen van hen niet haalbaar. Onze namen op de shortlist zijn dit jaar echt fenomenaal. We geven binnenkort de eerste namen vrij. Een topeditie wordt het zeker, hou ons maar in het oog.”

“Dit jaar kiezen we ervoor om naar juni te schuiven met het festival om de eigenheid zoveel mogelijk te bewaren”, voegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) eraan toe. “Internationale reisrestricties en de beperkte samenkomsten creëren heel wat extra uitdagingen. De beslissing om naar juni uit te stellen, garandeert dan ook dat we heel wat straffe artiesten naar Oostende kunnen halen.”

Street Art Cities

De streetartroute zal binnenkort te ontdekken zijn met de app van het internationale platform Street Art Cities. “De street art community is ongezien groot en tegelijk een kleine wereld. Van artiesten tot liefhebbers, van galerijen tot festivals, van gemeenten tot lokale handelaars: allemaal zijn ze met elkaar verbonden door deze vorm van hedendaagse kunst”, vertelt co-founder Tim Marschang. “Street Art Cities bevat ondertussen meer dan 30.000 kunstwerken uit meer dan 700 steden. De vraag van steden en organisaties om hen te ondersteunen om hun streetartaanbod uit te dragen aan een steeds groeiend publiek bereikt ons meer en meer. Een festival als The Crystal Ship met internationale allure kon niet langer ontbreken op ons platform.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.