Straks alleen virtuele ballonnen van MNM te koop in Roeselare

Een foto die weinig aan de verbeelding over laat. Kunstenaar Toon Eerdekens gebruikte onder andere dit beeld om zijn protestactie kracht bij te zetten. © GF
Redactie KW

Radiozender MNM ziet af van de actie waarbij zoveel mogelijk ballonnen zouden opgelaten worden ten voordele van het goede doel.

Donderdag kunnen er op 5 locaties in Vlaanderen alleen ‘virtuele’ ballonnen gekocht en opgelaten worden in het kader van De Warmste Week van Music For Life. De beslissing is het gevolg van een grote protestactie om te vermijden dat de ballonnen het milieu en de dieren zouden schaden.

In Leuven, Genk, Roeselare, Mechelen en Sint-Niklaas verkopen dj’s van MNM donderdag virtuele ballonnen waar boodschappen met goed nieuws aan gehangen worden. Die worden vervolgens op een bijzondere manier ‘losgelaten’, waardoor het nieuws zich kan verspreiden. Het staat vast dat de ballonnen niet echt opgeblazen worden en de lucht invliegen. De actie is symbolisch bedoeld.

‘10.000 luchtballonnen’

Nochtans had MNM wel eerst de intentie om een aantal echte ballonnen de wereld in te sturen. Omdat de campagne werd gevoerd onder de titel ‘10.000 luchtballonnen’, naar analogie van het nieuwe K3-liedje, vreesden velen dat dit tot een grote milieuramp zou leiden. Onder meer de kunstenaar Toon Eerdekens, die van de aanklacht tegen het gebruik van plastic zijn levenswerk heeft gemaakt, mobiliseerde via sociale media veel sympathisanten.

De VRT-radiozender kreeg duizenden reacties van luisteraars die waarschuwden voor een negatieve impact op het milieu. Er werd ook gevreesd dat dieren het afval zouden opeten.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.