Schrijfster Johanna Dursin: “Ik heb al een idee hoe mijn negende boek zal eindigen”

Vincent Messelier en Johanna Dursin smeden ondertussen zelfs al filmplannen. © JA
Redactie KW

Schrijfster Johanna Dursin heeft het vervolg klaar van haar eerste boek ‘Henriëtta’. En daar zal het niet bij blijven. Samen met haar man en kunstenaar Vincent Messelier maakt ze plannen voor een negendelige reeks en droomt ze zelfs van een verfilming. “De positieve reacties geven me veel motivatie”, zegt de schrijfster.

In 2015 verscheen Henriëtta, een magisch-realistisch verhaal dat zich afspeelt in 2542. “In het boek schep ik het beeld van de toekomst zoals ik denk dat die ooit zou kunnen zijn”, vertelt Johanna Dursin (40). Er zijn nog slechts twee klassen: de armen en de rijken. De armen overleven in een feodaal systeem, hebben geen recht op onderwijs en geen familienaam. Eigenlijk leven ze in echt middeleeuwse toestanden. De rijken daarentegen sluiten de armen letterlijk van hun wereld af met muren.”

“Als ik naar het heden kijk, zie ik veel intelligente, ondernemende jonge mensen maar aan de andere kant staan de jongeren die minder kansen krijgen. Daarom zie ik onze toekomst in de richting gaan van de wereld van Henriëtta. Er zit dus een maatschappelijke boodschap en een waarschuwing in het verhaal.”

Johanna wou absoluut een vrouwelijke heldin voor haar boeken, al kwam het verhaal in 2012 pas op gang met de juiste naam. “Henriëtta is een slimme meid van zeventien. Ze is best een beetje stout en ze heeft vooral doorzettingsvermogen. Zo bereikt ze de andere kant van de muur. Ook al valt het verhaaltype onder magisch realisme, toch probeer ik zo realistisch mogelijk te schrijven. Ik baseer me op technieken die in de toekomst mogelijk zullen zijn.”

Filmplannen

Van het eerste boek werden ongeveer 250 exemplaren verkocht. Het tweede boek heet ‘Henriëtta en de test van Rimi Ianko’. Johanna en haar man Vincent Messelier (49) geven de boeken in eigen beheer uit via print-on-demand waardoor ze de creatieve vrijheid kunnen behouden.

“De vergelijking met Harry Potter is fijn, die reeks is geniaal”

Toen het eerste boek uitkwam, kon Johanna naar eigen zeggen een week niet slapen. Vandaag staat ze een stuk zekerder in haar schoenen. “De reacties zijn positief, dat geeft me energie om verder te doen. De vergelijking met Harry Potter wordt veel gemaakt. Dat is fijn want ik vind die reeks geniaal. ‘Henriëtta en de test van Rimi Ianko’ sluit overigens direct aan op het eerste boek. En ondertussen ben ik al bezig aan boek drie. Het is ergens de bedoeling dat het een negendelige reeks wordt. Hoe het laatste boek eindigt, weet ik dus ook al.”

Samen met haar man Vincent gaat Johanna dikwijls op reis. Uit ontmoetingen daar haalt ze veel inspiratie. “In het dagelijkse leven kom je verschillende figuren en karakters tegen, die inspireren me dan voor mijn personages. Zo zaten we in Rome eens in de bar van een hotel en zagen we een vrij louche type zitten, een beetje maffia-achtig. Een ideale figuur om in het verhaal te verwerken.”

Net zoals voor het eerste boek zorgde kunstenaar en fotograaf Vincent voor de cover waarop enkele elementen van het verhaal in beeld zijn gebracht. Het koppel vormt een succesvolle creatieve tandem en woont en werkt in Grijsloke bij Anzegem. Van dat eerste boek worden op dit moment plannen gesmeed om het in een filmscript te gieten. “We willen met de boeken naar filmproducenten in Amerika, volgens ons is er wel interesse in een negendelige reeks. Omdat Johanna zoveel registers opentrekt, zien we veel mogelijk“, zegt Vincent.

De echte Henriëtta

We maakten trouwens al een trailer van het eerste boek met muziek van Pascal Coppé uit Heule. Het was eerst de bedoeling dat hij enkel muziek zou maken voor een korte trailer maar hij was zo geïnspireerd door het boek dat er al muziek is voor een dubbel-cd.” Een deel van de opbrengst van de boeken gaatnaar het goede doel. “Jacqueline is een weeskindje uit Oeganda dat ik financieel adopteerde in 2015“, vertelt Johanna. “Toen ze acht was wou ze op kostschool want ze weet heel goed wat ze wil: designer worden. Ze is daar helemaal opengebloeid. Jacqueline is een beetje Henriëtta voor mij. We houden vooral contact via Facebook.”

‘Henriëtta’ en ‘Henriëtta en de test van Rimi Ianko’ kosten 20 euro en vind je bij Standaard Boekhandel in Kortrijk of via www.johanna.dursin.com. De schrijfster signeert op zondag 24 september in Kaffee Damast van 15 tot 18.30 uur.