Rosanne Morlion is de weduwe van Cyriel Vandevelde (overleden in 2015). De twee waren overal bekend als ’t Kaasboerke in Esen. Samen stichtten ze ook de Boter- en Kaasfeesten in Diksmuide en de Orde van de Beuterwaeghe waar ieder jaar verdienstelijke mensen werden geridderd.
Al die jaren hield Rosanne een goed gedocumenteerd archief bij van deze feesten maar ook van allerhande kazen. Uit bezorgdheid om wat na haar overlijden met haar archief zou gebeuren, besloot ze het nu aan Stad Diksmuide te schenken. Rosanne en Cyriel waren pioniers op het gebied van zuivel. Met hun bedrijf ’t Kaasboerke in Esen verhandelden ze vanaf 1970 bijna een kwarteeuw boter, kaas en eieren.
Heel verheugd
Rosanne bleef tot 2000 actief in de kaaswereld. Samen stonden ze aan de wieg van de Boter- en kaasfeesten en riepen ze de Orde van De Beuterwaeghe in het leven. In eerste instantie zetten ze tijdens deze feestmarkt zowel de internationale als de Diksmuidse boter-en kaasproductie in de kijker. Stadsarchivaris Chris Vandewalle toonde zich heel verheugd met deze aanwinst.
“Rosanne hield ervan om alles grondig te documenteren en bij te houden en dat niet enkel over de Boter- en Kaasfeesten maar ook over haar contacten, ontmoetingen, ervaringen als expert-jurylid bij het Concours Général Agricole de Paris”, duidt stadsarchivaris Vandewalle. “Neem daarbij haar opmerkelijke kennis over kaas en zuivel en dan hebben we meteen een uniek beeld van 50 jaar lokale geschiedenis op gebied van gastronomie en culturele activiteiten, we zijn Rosanne dan ook heel dankbaar dat ze dit archief ter beschikking van de stad wil stellen.”
Fotoalbums
Het hele archief bestaat uit tien fotoalbums met diverse Diksmuidse activiteiten, 25 fotoalbums over de Sinksenmarkt en de Boter- en Kaasfeesten, 13 zelf samengestelde documentatiemappen over kaas- en zuivelproducten van een periode tussen 1974 en 2000. Ook diploma’s van intronisaties in binnen- en buitenlandse zuivel- en gastronomische confrérieën, een collectie bronzen medailles als expert-jurylid op het Concours Général Agricole de Paris en een mooie collectie objecten met betrekking tot de kaas- en zuivelbereiding zoals botervormen, kaasvormen en typische kledij.
“Ik word een dagje ouder en stelde mij de vraag: wat zal er na mijn overlijden gebeuren met mijn archief, misschien laten ze wel alles in de container verdwijnen en dan heeft niemand er iets aan dus nam ik contact met de burgemeester om het aan de stad te schenken. De burgemeester was er enthousiast over en ik ben gerust dat het bewaard blijft voor de komende generaties”, aldus Rosanne.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier