Roger Lampaert stelt boek voor over Lo tijdens Eerste Wereldoorlog
Roger Lampaert uit Zillebeke stelde op vrijdag 19 april in het VVV-kantoor Lauka in Lo het boek ‘Lo 14-18, de laatste stad voor het waterfront’ voor. Het vertelt het wedervaren van het Caesarstadje Lo tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Op 20 december 1914 vallen de eerste Duitse bommen op het anders zo rustige Lo en die veroorzaken al meteen dood en vernieling. De inwoners vluchten in paniek de stad uit. Ontreddering, angst en chaos worden de komende vier jaar hun deel. Jarenlang bevindt het oorlogsfront zich op enkele kilometer van het stadje, binnen het schietbereik van de vijandelijke kanonnen. Al gauw bepaalt het militaire apparaat het dagelijkse leven. Landbouw, handel, onderwijs en het sociale leven vallen geleidelijk stil. In oktober 1918 wonen nog amper zeventien mensen in Lo en een derde van de stad ligt in puin of is zwaar beschadigd. Roger Lampaert schetst in een levendige stijl van dag tot dag de gebeurtenissen en brengt ook het schrijnende verhaal van de burgers en vluchtelingen.
Oorlogsgeschiedenis
“Tijdens mijn opzoekingswerk voor de publicatie van ‘Reninge onder vuur’ (dat in 2002 werd gepubliceerd, red.) vond ik al wat oorlogsgeschiedenis over Lo, vooral over wat zich afspeelde in de omgeving van fort Knokke en de Hazewind”, legt Roger Lampaert uit hoe het idee voor het boek is ontstaan. “Maar wat het centrum van Lo betrof, tastte ik in het duister. Het onderwerp sprak mij aan omdat deze stad gelegen was tussen de frontlijn en de rustplaatsen van de soldaten. In diverse dagboeken van soldaten werd meermaals naar Lo verwezen.”
In diverse dagboeken van soldaten werd meermaals naar Lo verwezen
“Lo viel daarenboven ook onder de verplichting tot evacuatie in 1917 waardoor veel families naar Frankrijk moesten uitwijken”, gaat de auteur verder. “Ook de schoolkinderen zijn na het sluiten van de scholen overgebracht naar de schoolkolonies. Al die zaken leken mij interessant om verdere opzoekingen te doen en dit in een boek te verwerken.”
Roger Lampaert werkte acht maanden aan het boek. Bij het opzoeken van persoonsgegevens en informatie over woningen en hun bewoners kreeg hij veel hulp van Ronny Denys uit Lo, die heel actief is bij Westhoek Verbeeldt.
Hill 60
De interesse voor de Eerste Wereldoorlog kwam er bij Roger niet zomaar. “Van in mijn jeugdjaren was ik al geïnteresseerd in de regionale geschiedenis”, zegt Roger Lampaert. “De interesse in WO1 is ontstaan in 1976 toen we in Zillebeke bouwden in de onmiddellijke omgeving van Hill 60. Bij het graven van de funderingen stootten we op Britse loopgraven en haalden we munitie en andere oorlogsrelicten boven. Ik heb mij dan verdiept in wat er daar is gebeurd en interviewde tal van Britse oudstrijders die toen op bezoek kwamen naar de heuvel. Dit resulteerde in 1987 in mijn eerste boek ‘Modder voor het vaderland’. De ongrijpbare stad: Ypres Salient 14/18′.” En sindsdien liet het oorlogsverleden Roger niet meer los en volgden nog tal van publicaties.
(KVCL)
‘Lo 14-18, de laatste stad voor het waterfront’ is gedrukt op 200 exemplaren, telt 246 pagina’s en bevat 170 unieke foto’s. Het boek is te koop in het VVV-kantoor Lauka, Markt 17a in Lo. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier