René Baertsoen leidt de Roede van Tielt

René Baertsoen: "We worden er allemaal niet jonger op." © Foto a-RN
Lieven Vancoillie

Na tien jaar zet Berenice Vanrenterghem een punt achter het voorzitterschap van de Roede van Tielt. Ze wordt opgevolgd door René Baertsoen (69). “Dat Berenice secretaris wordt, maakt ons heel blij”, zegt de nieuwe voorzitter. “Ze heeft veel kennis en ervaring.” René Baertsoen is voor vier jaar voorzitter.

Bijna tien jaar geleden nam René Baertsoen afscheid als secretaris van het plaatselijke OCMW, waar hij 30 jaar met toewijding werkte. In de vrije tijd hield hij zich bezig met geschiedkunde, niet het minst met alles wat met de Roede van Tielt te maken had. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij nu afscheidnemend voorzitter Berenice Vanrenterghem opvolgt. “Ik ben nog maar sinds enkele jaren bestuurslid. Het duurde toch enige tijd voor ik toestemde.

Gemotiveerde medewerkers

In het laatste decennium evolueerde de vereniging naar een stevig gestructureerde organisatie. “Als voorzitter wist Berenice iedereen te betrekken bij besluitvormingen en bij het opzetten van activiteiten naar buiten toe. De diverse opdrachten van de kring – redactie, bibliotheek, archief, website, beeldbank… – wist zij in handen te geven van stuk voor stuk gemotiveerde medewerkers. Bij dat alles was zij de drijvende kracht, het gezicht en het permanente aanspreekpunt“, zegt René Baertsoen.

“Het resulteerde in een groei van bewaarde stukken, artikels en uitgaven, geordend en raadpleegbaar voor iedereen. Dat we daardoor met plaatsgebrek kampen, nemen we er met plezier bij. Haar bijdragen in ons tijdschrift, recent de geschiedenis van de Tieltse brouwers en cafés, genieten in wijde kringen bijval. Voor zowat alle andere uitgaven, voorstellingen en tentoonstellingen zorgde zij telkens voor de passende inleiding en hielp daarmee het project en de hele werking van de kring naar buitenuit op een voetstuk tillen. We denken eraan om wat breder en toegankelijker te gaan, maar dat is niet eenvoudig. We worden er allemaal niet jonger op”, beseft René.

Plaatsgebrek

“Hoe Berenice haar inzet voor de vereniging kon combineren met tal van andere activiteiten zoals gidsen in Tielt, Kortrijk en Brugge blijft ons tot op vandaag een raadsel. Het is dan ook met heel veel spijt, maar ook wel met respect en begrip, dat haar ontslag als voorzitter door de bestuursleden werd aanvaard. Tegelijk zijn wij dan weer heel blij dat zij als secretaris haar kennis, ervaring en netwerk ter beschikking blijft stellen van onze vereniging.” De nieuwe voorzitter René Baertsoen, minstens voor vier jaar, hoopt dan ook op de fundamenten voort te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier