Ontmoetingen tussen mensen zijn vaak toevallig. Soms leiden ze tot leuke verhalen, soms niet. Dat is in het muzikantenmilieu niet anders, getuige volgende lokale voorbeelden over spaghetti, ‘waffels’ en Westvleteren.
Eind jaren zeventig is de band Pluto uit de kustregio behoorlijk succesvol. In die mate zelfs dat ze tot ver buiten de eigen streek aan de bak kunnen. Tijdens een optreden in Nederland leert de groep ene Herman Schueremans kennen. Herman heeft veel interesse in de band en wil hen managen. De drummer van de band, Noël Steen, heeft ook organisatorisch talent. Herman en Noël besluiten samen te werken en zie daar: het dubbelfestival Torhout-Werchter was geboren.
Begin jaren negentig waait de grunge vanuit Seattle de grote plas over. Synthesizers moeten even de baan ruimen voor zware gitaren en stevig mepwerk van drummers in houthakkershemden en korte broek. De jonge Oostendenaar Steven Lemahieu drumt ook graag een stukje en klust bij als stagehand in de Gentse concertzaal Vooruit. Rijk word je er niet van, maar je ziet al eens een interessante band en drank en eten zijn gratis.
Tijdens een van die jobs zit Steven samen met een band en andere roadies backstage een spaghetti te eten en een praatje te slaan met zijn tafelgenoot, de drummer van de band. Op een bepaald moment stuift de zanger in een furie de backstage binnen en begint de hele ruimte te verbouwen. Tafels en stoelen vliegen in het rond. Steven en zijn tafelgenoot kunnen nog net hun bord pasta redden.
Waarom is dit verhaal bijzonder? Wel, Steven zijn tafelbuur heet Dave Grohl en hij drumt bij de band die deze avond zal spelen. Jawel, Nirvana. Zanger Curt Cobain had net van zijn vriendin Courtney Love (die in het voorprogramma speelde) gehoord dat ze mogelijk zwanger was. Steven maakt later furore in de wereld van klank en licht en toert ook vandaag nog met ronkende namen als The Foo Fighters, Beyoncé en Muse. Steven en Dave eten nog regelmatig samen een bord pasta. Zijn bijnaam is evenwel niet spaghetti, maar wel Waffles…
Een ander verhaal is dat van de Amerikaanse rockband Rival Sons.Die zijn in 2013 bezig aan een Europese tour. Ze spelen wereldwijd op grote festivals, maar zijn ook liefhebbers van het betere bier. De tour brengt hen ook naar België en ze zijn uiterst benieuwd naar de wereldvermaarde trappist Westvleteren.
Het gerucht gaat dat er een beershop (en later stadsbrouwerij) is in Oostende, ‘t Koelschip, waar het bier te proeven valt. Het is het begin van een lange vriendschap tussen de band en Ive Mostrey en Sandy Major, de eigenaars van ‘t Koelschip. De Rival Sons zakken bij elke tour in Europa af naar Oostende, zanger Jay geeft een solo-optreden in de zaak en de band speelt in 2016 op het huwelijk van Ive en Sandy. Het koppel plant hun huwelijksreis in het zog van de Californische tour van de band en zo kunnen ze het hele rock ‘n rollcircus van dichtbij volgen. En hoeft het te verbazen dat ‘t Koelschip ook een biertje Rival Son brouwt…
Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende: rock ‘n roll’ over de geschiedenis van de Oostendse muziekscene. In april loopt er in de stedelijke bibliotheek een gelijknamige expo. De toegang is gratis tijdens de kantooruren. p>
Muziek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier