Nieuwe Europese kampioenen: “We moesten zes uur rijden om te kunnen repeteren”

De kampioenen met gehurkt van links naar rechts Sander De Stoop, Torben Vancrayenest en Dempsey Devaere en staand Robin Cosaert. © gf
Redactie KW

Vier jongeren uit het zuiden van de provincie zagen zich onlangs uitgeroepen tot Europees Kampioen ‘High Front Ensemble’ bij showband ‘Spirit of 52’ uit het Duitse Rastede. Ze waren de eerste buitenlandse leden van het korps.

Door Geert Vanhessche

Dempsey Devaere (24) uit Kuurne, Sander De Stoop (19) uit Gullegem en Robin Cosaert (19) en Torben Vancrayenest (16) uit Zwevegem zullen zich de wedstrijd van Drum Corps Europe (DCE), zeg maar het Europees Kampioenschap, in Scheveningen nog lang herinneren. Zij wonnen er de Europese titel ‘High Front Ensemble’. “Dit is zeg maar de frontlijn bij een optreden van een showband. Deze bestaat bij ons uit een twaalftal mensen, waarvan wij alle vier deel uitmaken. Robin op de drums, Dempsey op vibrafoon en Sander en ik op de Marimba”, verduidelijkt Torben.

Spirit of 52 en Calypso

‘Bij ons’, betekent het showkorps ‘Spirit of 52’ uit het Duitse Rastede. “We zijn alle vier ook lid van het Calypso Performance Ensemble uit Zwevegem. Tijdens ons Italië-tour vorig jaar, leerden we de Duitse band kennen. Het klikte meteen en we besloten met z’n vieren een kijkje te gaan nemen op hun opendeurdag. We vonden het er wel leuk en hebben ons meteen geëngageerd om een jaar deel uit te maken van ‘Spirit of 52′”, legt Robin uit.

Het werd misschien wel een leuk jaar, maar het viertal ontkent niet dat het soms wel vrij zwaar was. “We spelen ook nog bij Calypso en daar hebben we de vrijdagavond repetitie. Zaterdagmorgen om 4 uur vertrokken we dan naar Duitsland, een tocht van zo’n zes uur rijden. Na de repetitie kwamen we terug huiswaarts en het kon best zijn dat we op zondag dienden op te treden met Calypso. Gelukkig zat mijn vader achter het stuur en moesten we zelf niet rijden, maar toch kon het soms behoorlijk lastig zijn”, zegt Torben. Ook op school kregen ze bepaalde faciliteiten.

Ondanks het feit dat het telkens een hele onderneming was om de repetities of de optredens mee te maken, heeft het viertal geen spijt van hun avontuur. “We waren de eerste buitenlandse leden bij ‘Spirit of 52’ in hun 75-jarig bestaan. We waren er echt welgekomen en voor ons was het ook heel leerrijk.”

“Een toffe sfeer en een andere manier van werken. Bepaalde ervaringen kunnen we nu delen met onze vrienden in Calypso en wellicht zullen ze in Duitsland ook wel bepaalde zaken van ons opgepikt hebben.”

Zesde plaats

Met het optreden op het Europees Kampioenschap zit het jaar erop. Dempsey, Sander en Robin houden het nu voor bekeken, al sluiten ze niet uit dat ze in de toekomst misschien wel nog een jaartje zullen meedraaien met de Duitse showband. Voor Mario, Torbens vader, zitten de verre verplaatsingen er nog niet op. Zijn zoon zal er nog een jaartje bijdoen…

De band eindigde in zijn geheel op de zesde plaats op het kampioenschap. Omdat Calypso momenteel aan het werken is aan een nieuwe show, namen zij niet deel aan de wedstrijd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten