Nieuw Triënnale-kunstwerk in Brugge

Stefan Vankerkhoven

Aan de gevel van de VZW Kantcentrum in de Balstraat in Brugge is een nieuw Triennale-kunstwerk te zien, werk van Amanda Browder. Het is nu enkel nog wachten op de afwerking van The Brugses Diptych van de Amerikan Jon Lott langs de Gouden Handrei.

Van Amanda Browder was eerder werk te zien rond letterlijk een voormalige silo in House of Time nabij de Dampoort en haar kunstwerken aan de gevel van het Europacollege aan de Verversdijk en over het water aan de Sint-Annebrug in Brugge zijn uiteraard welbekend. Schepen van cultuur Nico Blontrock: “Als je het kunstwerk aan de gevel van het Kantcentrum bezoekt, wip dan zeker ook es letterlijk binnen in het Kantcentrum, waar in het museum een metersgroot kant-kunstwerk te zien is van kunstenares Laurence Christiaens, “Le Moment Celeste”. En dat onder het label “Inspired by Triennale 2021”.

In 2010 ontwierp Laurence een werk dat ze liet laseren uit een ijzeren plaat. Zonlicht als kunstlicht gaf het werk telkens een andere expressie. De combinatie van licht, metaal en schaduw brachten haar helemaal in vervoering en lieten haar als kunstenares een nieuwe weg inslaan. Toen ze leerde kantklossen was de stap om te klossen met ijzerdraad vlug gezet. Ze ging experimenteren en al vlug werd duidelijk dat haar voorkeur uitgang naar dikkere ijzerdraad. Werk en schaduw (via belichting) gaan sedertdien pràchtig hand in hand in haar kunstwerken. Het resultaat is te zien in het Kantcentrum in Brugge.

“Het Kantmuseum is trouwens sedert kort weer toegankelijk nadat het door Covid 19 maandenlang gesloten was. Elke middag kan je nu ook weer een (door corona weliswaar beperkt) aantal kantwerksters aan het werk zien”, zegt schepen van cultuur Nico Blontrock.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten