Spoetnik sessies laat mensen herbronnen met muziek na jaar stilte

Het was een bijzonder beeld. Een zittend rock concert bijwonen onder het dak van De Kreun. Puur genieten.© (Foto TV)
Het was een bijzonder beeld. Een zittend rock concert bijwonen onder het dak van De Kreun. Puur genieten.© (Foto TV)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Het was bij de bekendmaking van de Sinksen affiche nog even wachten op de goedkeuring van het overlegcomité of de Spoetnik sessies mochten doorgaan maar tot grote opluchting van de veertig deelnemende artiesten werd er groen licht gegeven. JC Tranzit, Stad Kortrijk, Wilde Westen en Muziekcentrum Track organiseren vandaag en morgen de Spoetnik Sinksen Sessies.

Het was een bijzonder beeld. Een zittend rock concert bijwonen onder het dak van De Kreun. Puur genieten.

Exclusieve miniconcerten van Kortrijks talent voor vijftig personen op vier idyllische plaatsen in de stad. Meer dan 40 artiesten en bands krijgen op die manier de mogelijkheid om zich na een maandenlange stilte aan het publiek te tonen. Door het slechte weer werd de buitenlocatie op het dakterras van De Kreun wel verplaatst naar de overdekte zone op het gelijkvloers. Uiteraard wel buiten.

“Het was voor de artiesten en de organisatie veiliger om overdekt te gaan. De dure instrumenten en materialen zijn toch beter beschermd tegen water en met het wisselvallige weer nemen we liever geen risico” verduidelijkt Gaëlle Vanhaverbeke, coördinatrice van de feesten. Planeet9 mocht het eerste concert in de namiddag aftrappen op en keek meteen aan tegen een uitverkochte zaal. “Het is voor ons en waarschijnlijk alle muzikanten een openbaring om opnieuw op het podium te kunnen staan. We liggen meer dan een jaar stil en ook repeteren zat er bijna niet in. We mogen dus eerlijk zeggen dat we het echt spannend vonden vandaag en dat we er helemaal klaar voor waren” vertelt Jan Taillieu van Planeet9.

Sabbatjaar

Voor de band, die ondertussen 15 jaar actief is, werd Corona gezien als een sabbartjaar. “In het begin zagen we het als een pauze maar na een aantal weken begon het echt te knagen aan ons. We keken dan ook snakkend uit naar vandaag en aangezien alles uitverkocht is denk ik dat het publiek ook smacht naar muziek” aldus Taillieu.

Onder de aanwezigen waren ook de vrienden Jules en Laurens afgezakt. Ook zij keken smachtend uit naar het gewone. “Het is ongelofelijk en surreëel. Een concert na al die maanden van wachten. Hier wachten we al lang op”.

Depart XXL terug van weg

DepartXXL is terug van weggeweest. Na een lange sluitingstijd mocht dit plein met Sinksen opnieuw openen.© (Foto TV)
DepartXXL is terug van weggeweest. Na een lange sluitingstijd mocht dit plein met Sinksen opnieuw openen.© (Foto TV)

Ook het in het leven geroepen coronaveilig eventplein van Stad Kortrijk mocht zijn deuren vandaag opentrekken. Met een avond vol lustige hiphop trok Tomberoie samen met zijn achterban alle registers open. Onder een knusse tent, omgeven door containers was de setting dan ook compleet voor de artiesten.

“Het is sinds het laatste rockconcert geleden dat ik nog iemand op een podium zag staan in Kortrijk. Dit is gewoon puur genieten. Het mag dan slecht weer zijn en regenen. We gaan voluit voor top amusement” besluit Jarne Vanderheden uit Kortrijk. Ook de artiest zelf keek uit naar vandaag en bracht een gezonde mix van feedback naar alle beloftes die de overheid ooit gemaakt heeft aan zijn onderdanen.

De concerten eindigen vandaag om 22 uur en herbeginnen morgen opnieuw vanaf 11u. Het volledige programma is te vinden op https://www.sinksen.be/spoetniksessies

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.