Oekraïens ensemble verovert Koksijdse harten

Het Bandoeristenensemble Dzvinha uit Lviv concerteerde in de Onze-Lieve-Vrouw ter-Duinenkerk in Koksijde. Rechts op de foto de dirigente van het ensemble: Maria Solomko. © JTV
Redactie KW

Bandoeristenensemble Dzvinha uit Lviv trad onlangs op in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk. Het ensemble, dat bestaat uit een dertigtal vrouwelijke muzikanten en zangeressen, werd in 2000 officieel boven de doopvont gehouden. Het koor met dirigente Maria Solomko scheert zowel in zang als in het bespelen van de bandoera hoge toppen.

De Belgisch-Oekraïense vriendenkring uit Herseaux herbergt de groep gedurende zeven dagen in de maand augustus van waaruit ze zeven concerten geven. Na Koksijde treden ze nog op in Ieper, Kalken en Moeskroen. Ze traden eerder deze maand al op in Kortrijk, Arras en Dadizele. De reis naar België kost ongeveer 7.000 euro, een bedrag dat met giften, concerten en verkoop van artisanale souvenirs wordt samengespaard.

De rest van het bedrag wordt gebruikt om een aantal projecten (jeugdinstellingen) te steunen onder meer voor een internaat voor mentaal en fysiek gehandicapte jongens in Rozdil (50 kilometer van Lviv). De oorlog heeft er nu voor gezorgd dat de opbrengst van de concerten moet worden gebruikt voor humanitaire hulp voor de slachtoffers van het geweld in hun land.

Bandoera

De groep bespeelt een typisch Oekraïens instrument. De bandoera is een instrument uit de tijd van de Kozakken (15e eeuw), behoort tot de familie van de gitaar en de harp en heeft 54 tot 64 snaren. De geschiedenis van het instrument is gelinkt aan het historische verleden van het Oekraïense volk.

Het ensemble heeft een heel gevarieerd programma: klassieke, religieuze en folkloristische werken wisselen elkaar af. Het Oekraïense volkslied staat centraal en alle muzikale bewerkingen zijn van de hand van Nathaliya Myschlovska.

Tot ver over de grenzen heeft het koor succes. Het ensemble is laureaat van verschillende prestigieuze festivals: Gdynia-Praag, Dniepropetrovsk-Bratislava-Belfort en werd geselecteerd om het bezoek van paus Johannes-Paulus II in 2001 op te luisteren en dit voor 1 miljoen gelovigen.

(JTV)

Meer over het ensemble op: www.dzvinha.ua

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier