https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Meense rapperscollectief ZLDR verrast met eerste EP met Franco-Belgische rap

De broers Julien en Thomas sloegen de handen in elkaar met Lennert. (foto CLL)
De broers Julien en Thomas sloegen de handen in elkaar met Lennert. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

Rauw, bruut, direct en ‘tegen je tanden’! De eerste EP van het Meense rapperscollectief ZLDR komt binnen als de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast maar blijft bovenal uitermate eerlijk. “Met onze plaat wilden we vooral onze invloeden en eigen verhalen muzikaal een plaats geven”, klinkt het.

Rap en hiphop kenden zowel hoogtes als laagtes en waren een tijdlang zelfs het gedroomde accessoire voor hipsters en zelfverklaarde gangsters. Toch leek het er heel even op dat de hoogdagen van de Vlaamse hiphop definitief voorbij waren. “Compleet fout want de scene verplaatste zich volledig underground. Weg van alle schijnwerpers konden rap en hiphop zich in onze contreien volop ontwikkelen en zelfs heruitvinden”, klinkt het bij ZLDR.

“We kijken alvast uit naar ons eerste, echte optreden”

Thomas (20) en Julien (23) Jacquemain vormen samen met hun vriend en dj Lennert Declercq (23) het trio ZLDR. Uit het niets lanceerden ze hun EP via sociale media en dat deed meteen stof opwaaien. “We leerden elkaar jaren geleden kennen in het uitgaansmilieu en zijn op die manier ook vrienden geworden”, vertelt Lennert. “Zelf was ik erg actief als dj en producer en ik had een volledig arsenaal aan ‘beats’ die ik niet meteen kon plaatsen. Toen ik wist dat de broertjes Jacquemain helemaal verweven waren met de hiphopscene, staken we de koppen samen in de opnamestudio en het resultaat liet dan ook niet lang op zich wachten.”

herkenbaar

Na verschillende brainstorm- en beatsessies lanceerde het trio, onder hun pseudo ZLDR, hun eerste EP en die maakte meteen indruk. “Over de naam van onze groep moest er niet lang worden nagedacht”, lacht Julien. “Onze opnamestudio hebben we op onze zolder geïnstalleerd en ZLDR is net dat, de verzameling van medeklinkers. De teksten kwamen tot stand na verschillende creatieve sessies waarin we niet alleen onze eigen ervaringen neerschreven maar ons ook lieten inspireren door verschillende invloeden. Ik spendeerde bijvoorbeeld heel wat van mijn jonge jaren in het noorden van Frankrijk, dus ga je die sfeer ook in onze teksten herkennen. Franco-Belgische rap, zo kun je onze muziek het best omschrijven. Rauw en bruut maar toch heel eerlijk, zodat velen zich erin zullen herkennen.”

Op dit moment is de EP van ZLDR te horen via Spotify of Youtube, al droomt het Meense trio al luidop van de post-coronaperiode. “De pandemie had als voordeel dat we ons volledig konden focussen op de ontwikkeling van onze muziek, zonder druk van buitenaf”, sluit Thomas af.

“Toch kan geen enkel digitaal kanaal de realiteit van een fysiek optreden vervangen. Onze raps brengen terwijl we de toeschouwers het kot zien afbreken? Hoe wil je dat via het internet gaan vervangen? We kijken nu al uit naar ons eerste, echte optreden waar we iedereen rechtstreeks met onze muziek zullen aanspreken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.