Internationale Record Store Day hoogmis voor vinylverzamelaars: “Dit jaar uitzonderlijk veel liveopnames”

Yves Deckmyn van Compact Center – ook bekend als d’Ostensche Ploate.© TVA
Yves Deckmyn van Compact Center – ook bekend als d’Ostensche Ploate.© TVA
Redactie KW

Vinylvreters hebben het weekend van 12 en 13 juni, maar ook dat van 17 en 18 juli met stip genoteerd. Dan is er opnieuw Record Store Day of kortweg RSD, de internationale actie waarbij onafhankelijke platenhandelaars in de kijker worden geplaatst. De eerste editie vond plaats in 2008, bij ons neemt Compact Center – ook bekend als d’Ostensche Ploate – voor de elfde keer deel.

“Het wereldwijde evenement is een echte feestdag voor de verzamelaars van nooit eerder uitgegeven lp’s, kleurrijk vinyl en unieke singles”, weet zaakvoerder Yves Deckmyn. “Elk jaar vallen er echte pareltjes uit de rekken te graaien, dat is dit jaar absoluut niet anders. Sterker nog, veel bands pakken uit met nooit eerder gereleasede liveopnames. Komt dat door een gemis aan optredens, festivals en tournees? Geen idee, maar het is wel een opvallende vaststelling. Neem nu The Police. Zij lanceren twee platen met liveshows uit 1979 in Boston, wat toen deel was van de Reggatta de Blanc-tour, en 1983 in Atlanta met de tournee Synchronicity.”

Van jazz tot pop

“Tal van bands grijpen Record Store Day aan om met veel fraais uit te pakken: AC/DC, The Cure, Doors, Elbow, Flaming Lips, Genesis, Golden Earring, Ben Howard, Notorious BIG, Tears for Fears, Amy Winehouse en Sinead O’Connor, om er maar een paar te noemen. Aan variatie geen gebrek: jazz, wereldmuziek, pop en alternatieve muziek passeren ruim de revue.”

Yves is nu alles volop in gereedheid aan het brengen om binnen twee weken de vinylliefhebbers te kunnen soigneren. In beide RSD-weekends is de winkel in de Vindictivelaan 10 open van 8.30 tot 19.30 uur op zaterdag en van 10 tot 18 uur op zondag. “Ik ben nog nooit zó vroeg open gegaan op zaterdag”, lacht Yves. “We doen dit uiteraard om de klanten te spreiden en iedereen de kans te geven in de platenbakken te graaien.”

Plaat van het jaar: ‘Vivre’ van Arno

Los van Record Store Day is er één plaat die er nu al bovenuit steekt: ‘Vivre’, het nieuwste werk van Arno met de Franse pianist Sofiane Pamart. “Het is werkelijk ongelooflijk, maar volgens mij is dit nú al de plaat van het jaar. In nauwelijks een weekend tijd gingen er al meer exemplaren over de toonbank dan van de meest recente ‘Medicine at Midnight’ van Foo Fighters in twee maanden. Ongelooflijk. Veel heeft te maken met de knappe driedelige docu ‘Charlatan’ over Arno, natuurlijk. Maar bovenal is het een ijzersterke plaat.”

Wie er nog snel bij is, kan de gelimiteerde ‘white vinyl’-editie op de kop tikken. Leuk detail: de officiële fanpagina van Arno, goed voor ruim 137.000 volgers, deelde een Facebookpost van de Oostendse platenzaak over de verkoop van ‘Vivre’. Een mooie knipoog van Arno. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.