Er zit nog leven in de harmonie van Bredene

De harmonie gaf zaterdag niet alleen voor het eerst sinds lang een concert weg, de vereniging vierde meteen ook enkele verdienstelijke leden. (foto MM)
Redactie KW

Het is al te lang stil geweest in de repetitielokalen van de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie. Even werd zelfs gevreesd dat Bredenes muzikale ambassadeur zijn slotakkoord had gespeeld. Maar Dirigent Eric Vandekerckhove en zijn ensemble bewezen dat er nog leven én muziek in de harmonie zit.

Toen in aanloop naar de zomer van 2021 duidelijk werd dat de coronateugels stilaan konden gevierd worden en het oorverdovend stil bleef rond de gemeentelijke harmonie rees de vraag of de muziekvereniging de coronacrisis zou overleven. Ook in 2021 bleef de concertagenda van dirigent Eric Vandekerckhove immers verontrustend leeg. Tegen de verwachtingen in, want optreden en repeteren was toen al toegestaan.

Het gemeentebestuur, historisch opdrachtgever van de harmonie, noch het bestuur van de muziekkapel, waren echter enthousiast om de traditionele reeks zomerconcerten op de evenementenkalender te zetten. Cultuur- en Toerismeschepen Alain Lynneel (Vooruit) was naar verluidt beducht voor al te veel aanvragen van andere organisatoren in het zog hiervan. En de harmonie zelf, met heel wat oudere muzikanten, wilde zijn leden niet nodeloos in coronagevaar brengen.

In eigen lokaal

Het nieuws dat de harmonie zaterdag 13 november voor het eerst sinds lang een (mini)concert weg zou geven, klonk bij de fans dan ook als muziek in de oren.

“Het optreden waarmee we traditioneel het concertseizoen afsluiten, vond deze keer niet plaats in het Staf Versluyscentrum maar in onze eigen repetitielokalen in gemeenschapscentrum Hubert Beuselinck”, geeft secretaris Luc Belpaeme aan. “We vonden het opportuun om bescheiden en in de veiligst mogelijke omstandigheden een nieuwe start te nemen. Zeker nu de coronacijfers opnieuw de verkeerde richting uit gaan.”

“We zijn content dat we weer samen muziek mogen maken”

Na afloop van het kleine concert, gaf Luc Belpaeme aan dat iedereen bij de harmonie vooral opgelucht is. “We zijn content. Content dat we opnieuw kunnen repeteren. Content dat we opnieuw een concert mochten weggeven. En content vooral dat we mekaar terug mogen zien. We hebben mekaar gemist. En zeg nu zelf, het doel van elke vereniging is toch in de eerste plaats sociaal contact.”

Ze mogen bij de harmonie dan stilaan de draad weer opgepikt hebben, toch heeft corona zijn weerslag gehad op de vereniging. “We hebben wel wat leden verloren. Vooral muzikanten van hogere leeftijd, waarvan we er wel enkele in de rangen hadden, hebben het voorbije anderhalf jaar afgehaakt.”

“Het betekent dat we vandaag nog 27 muzikanten tellen (de harmonie had vroeger zo’n snel 40 à 50 muzikanten in de rangen, red.). Wie zich geroepen voelt om onze rangen te vervoegen, is dan ook meer dan welkom”, aldus penningmeester Christine Blontrock.

Huldiging trouwe leden

Trouwe leden heeft de harmonie gelukkig nog altijd in overvloed. Zij werden na afloop van het concert gevierd. Lorna Brackx, Albert Hendrickx en Pol Vanhixe werden gehuldigd voor vijf jaar lidmaatschap. Patricia Coyles, Dorine Barbary, André Dury en dirigent Eric Vandekerckhove mochten 10 jaar trouw lidmaatschap vieren.

Secretaris Luc Belpaeme werd zelf in de bloemen gezet voor 35 jaar lidmaatschap van de harmonie. Trompetspeler Danny Decoo doet nog tien jaar beter en werd gevierd voor 45 jaar dienst.

“Ook erevoorzitter André Lacoere mag straks nog een aandenken verwachten. André, die lid was sinds de oprichting van de harmonie in 1947 (!), heeft beslist zijn instrument aan de haak te hangen na een indrukwekkende carrière in onze vereniging”, besluit secretaris Luc.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier