Eindelijk opnieuw in Tielt, Vossenhol verwelkomt Nighthawks: “Waits is onuitputtelijk”

Arjan Bogaert, Henk Stevens en James Vervenne spelen met tributeband Nighthawks opnieuw in Tielt. © WMe
Redactie KW

Zet drie eigenzinnige muziekfanaten met een voorliefde voor Tom Waits op een podium en je krijgt Nighthawks, een tribute band om U tegen te zeggen. Henk Stevens, Arjan Bogaert en James Vervenne zijn na enkele jaren opnieuw in hun thuisbasis Tielt te zien.

Het muzikale verleden van dit trio is veelzijdig, eclectisch en indrukwekkend. Frontman Henk vertelt: “Ik volgde muziekschool en speelde trompet, hoorn en bugel in de harmonie. Mijn oudere broers lieten me kennismaken met disco, klassieke muziek, Iggy Pop en David Bowie. Ik ontdekte de rock ‘n roll en de geest was uit de fles. Mijn interesse in de harmonie smolt als sneeuw voor de zon. Sindsdien speelde ik altijd in bands. Met Nighthawks zijn we nu zes jaar bezig.”

Benjamin

Het verhaal van de jongste telg James klinkt anders. Hij volgde beeldhouwkunst aan het KASK en is klassiek geschoold op piano. “In tegenstelling tot Henk ben ik geen podiumbeest. Noem me een introverte verdienstelijke amateur die achter gesloten deuren experimenteert met synthesizers en analoge vintage. Mijn muzikale voorkeuren gaan van Rachmaninov tot Acid House, van jazz tot Bach. Henk overtuigde me om me bij hem aan te sluiten. Ondertussen ben ik in mijn rol gegroeid en geniet ik er zelfs van.”

Autodidact

Arjan vervolledigt Nighthawks op contrabas. Hij is geen nieuw gezicht in de formatie. “Ik speelde een tiental jaar geleden al samen met Henk bij Les Daniels. Daarmee brachten we het stevigere werk van Waits, met een volledige bezetting, blazers incluis. Ik ben een autodidact, volgde geen muziekschool, maar was altijd gebeten door muziek. Ik speelde in diverse bands in verschillende genres. Reggae, metal, niets is me vreemd. Als tiener experimenteerde ik al met opnemen met een viersporenrecorder. Die passie leidde in 1999 tot de oprichting van Barefoot studio. Ik ontving al heel wat bands, waaronder Olav, de Schorriemorrieband en PPP, de vroegere band van Jelle Denturck.”

Vrienden

De huidige bezetting van Nighthawks is relatief nieuw. Vlak na een uitverkocht en fenomenaal optreden in jazzclub Banana Peel met een uitgebreide gelegenheidsbezetting, sloeg corona toe. “De repetities vielen weg, we lieten de boel verwateren”, zegt Henk. “Maar bij mij bleef het kriebelen. Ik overtuigde James om samen te repeteren en af en toe op te treden.” Het duurde niet lang of de twee polsten bij Arjan. “Een contrabas is intiemer dan een elektrische gitaar, precies wat we nodig hadden om de ideale sfeer te creëren”, klinkt het. De drie kennen elkaar al jaren. “Tielt is niet groot en we frequenteerden dezelfde uitgaansgelegenheden. Vroeger was dat ‘t Venster, later werd dat café ‘t Alternatief uitgebaat door Piet Van Buren. In 2010 nam James de fakkel over en doopte het om tot De Nachtwacht waar Brecht Taghon ondertussen de plak zwaait”, zegt Arjan. “Henk en ik zijn bovendien collega-schilders, want van muziek alleen is het moeilijk leven.”

Tributeband

Waarom precies de keuze voor Tom Waits? “Hij is een echte storyteller. Je voelt zijn rauwheid, authenticiteit en muzikaliteit. De man heeft een ongezien repertoire in een breed scala aan stijlen. Wij brengen vooral zijn vroegere werk, dat barst van de emoties en beroering”, vertelt James. “De reacties van het publiek zijn altijd positief. Er worden vaak traantjes weggepinkt, ook door de mannen. En dan weet je dat je goed bezig bent. Begeestering, dan ben je als artiest gelukkig.”

Oostende

“Oostende is ons goedgezind”, zegt Henk. “Het begint met één optreden, de mondelinge reclame doet de rest. We speelden in Kafka, Het Leeshuus, NoNonsens, De Grote Post en op de Paulusfeesten Maar we willen niet in dezelfde regio blijven hangen. We stonden ook al in Het Damberd en Missi Sippy in Gent, The Jamm in Brugge, Vlaamse huiskamers en als voorprogramma van Natalia in Sint-Martens-Latem. ” Maar eerst is Tielt aan de beurt. “De setting is van groot belang. Een zittend publiek, een donkere intieme sfeer, bruine kroegen … Ons concept past niet op een groot podium of felverlichte zalen. Het Vossenhol is dan ook de ideale locatie om onze Tieltse fanbase opnieuw te verwennen”, besluit het trio. (LV)

Donderdag 25 april om 20.30 uur. Info: www.gildhof.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier