Yper Museum lanceert gloednieuwe app KunstklAppers

Katrien Goudeseune, communicatie en publiekswerking Yper Museum, en schepen Dimitri Soenen illustreren hoe KunstklAppers werkt.© EG
Katrien Goudeseune, communicatie en publiekswerking Yper Museum, en schepen Dimitri Soenen illustreren hoe KunstklAppers werkt.© EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

KunstklAppers is speciaal ontwikkeld voor tieners. Met de smartphone in de hand bezoeken zij het museum op hun maat. Installeer de ErfgoedApp op je smartphone en drie jonge Ieperse gezichten verschijnen.

Het zijn de makers van de app en tegelijk ook de virtuele gidsen van dienst. Kies Aiko, Diethe of Nicky en het avontuur door het museum kan beginnen. Jouw persoonlijke KunstklApper toont je de highlights, brengt je op onverwachte plekken en daagt je uit om opdrachten op te lossen.

“Met deze app gaat het Yper Museum de uitdaging aan om de moeilijkste museumdoelgroep toch aan te spreken”, zegt Kartien Goudeseune.

Tieners aanspreken

“Voor tieners zijn museumteksten soms wat lang en is het kinderparcours vaak te eenvoudig. Een app is voor hen dan ook de ideale manier om het museum op een catchy manier te ontdekken. Met KunstklAppers kunnen ze vrij switchen tussen hun favoriete gids, worden ze via leuke filmpjes getriggerd en horen ze het Ieperse verhaal bij monde van leeftijdsgenoten. Bovendien tonen Aiko, Diethe en Nicky op het eind van het bezoek wat voor hen de mooiste plek van Ieper is. Met deze verborgen parels wordt de stadswandeling in de namiddag ook zeker de moeite.”

“Voor het inblikken van deze app klopte het Yper Museum aan bij dé Academie. Drie enthousiaste tieners waren meteen bereid om mee te werken. Zelfs in hun vrije tijd maakten ze een dag vrij voor de opnames. Daarenboven hielden ze een oogje in het zeil bij de naam- en lay-outkeuze en lieten schilderijen spreken. Aiko, Diethe en Nicky zijn rasechte ambassadeurs van hun stad!”

Krokuskriebels

Het Yper Museum neemt met KunstklAppers deel aan Krokuskriebels. Voor deze tiende editie haalt de organisatie alles uit de kast om tieners naar musea te lokken. Dit initiatief zorgt dat alle leden van de Gezinsbond korting genieten tijdens de krokusvakantie. Nadien wordt KunstklAppers toegevoegd aan het vaste educatieve aanbod van het museum.”

Het Yper Museum kon KunstklAppers ontwikkelen dankzij de gebruiksvriendelijke Erfgoedapp. Download daarom eerst de Erfgoedapp en selecteer vervolgens KunstklAppers.

“Met dit initiatief bewijst het Yper Museum nog maar eens dat ze jongeren hoog in het vaandel draagt”, aldus schepen voor Musea Dimitri Soenen.

Voorlopig Bewind

“Een goed product ontwikkelen voor tieners lukt enkel wanneer je ze erbij betrekt. Het Yper Museum gaat zelfs een stapje verder en vertrouwt de totstandkoming van de app toe aan drie Ieperse tieners. Het museum gelooft in deze aanpak.”

“Ook de jongerenploeg van het Voorlopig Bewind krijgt inspraak in het beleid, maakt tentoonstellingen en organiseert activiteiten. Het museum sleepte met deze doorgedreven jongerenwerking al enkele prijzen in de wacht en is toonaangevend in Vlaanderen”, besluit schepen Soenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier