Ruimte voor cultuur, kunst en erfgoed in Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk.© JVGK
De Onze-Lieve-Vrouwekerk.© JVGK
Redactie KW

De Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgt een museale nevenbestemming. Er komt naast begrafenissen, huwelijken, doopsels en schoolbezoeken ruimte voor cultuur, kunst en erfgoed. Dit werd goedgekeurd op de gemeenteraad. Dit alles in nauwe samenwerking met Museum 1302.

“Enerzijds gaan we op de Groeningesite voor een hypermoderne exporuimte rond het concept Vlaamse identiteit. Anderzijds willen we ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk een museale nevenbestemming geven waarbij de Vlaamse geschiedenis en emancipatie en 1302 centraal staan. Zo verdwijnt de permanente tentoonstelling ‘Guldensporenslag 1302’ in het Museum 1302 en gaat als project naar de kerk”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Virtuele beleving

“We gaan in de kerk niet werken met een vaste scenografie. Er komt geen museale voorstelling, wel werken met moderne virtuele mogelijkheden, interactieve tools en visualisatie. We willen koploper zijn op gebied van virtuele beleving.”

“We deden een beroep op een externe consultant, met name doctor in de geschiedenis Veronique Lambert, die doctoreerde op de Guldensporenslag en de Vlaamse bewustwording. We verbinden eigenlijk ons verre verleden, onze Vlaamse roots, met onze hoopvolle toekomst, namelijk Barco en de virtual reality en visualisatie van Howest die daarmee voorloper zijn.”

“We gaan in harmonie samenwerken met de weinige erediensten. Als er een eredienst is, zal er geen bezoek mogelijk zijn. Wie het project van de nevenbestemming binnenhaalt, wordt bekendgemaakt tijdens de oplevering op 24 mei. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.